Škoda Praha neće graditi drugi blok Termoelektrane

Drugi blok TE

Upravljački komitet Projekta izgradnje Bloka II TE Pljevlja odlučio je danas da okonča saradnju sa na ovom projektu češkom kompanijom Škoda Praha, rekao je danas na konferenciji za medije Izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi Crne Gore Ivan Mrvaljević.  Vlada Crne Gore je na 55. sjednici održanoj u četvrtak, 21. decembra razmotrila i prihvatila Informaciju o statusu aktivnosti na implementaciji Projekta izgradnje Bloka II Te Pljevlja i Projekta ekološke rekonstrukcije Bloka I Te Pljevlja. Tom prilikom, Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da uputi potrebne instrukcije Elektroprivredi Crne Gore što je Ministarstvo učinilo, a Upravljački komitet projekta donio odluke u vezi sa tim.
 
Kako je Mrvaljević istakao razlog za prekid saradnje je nemogućnost realizacije ovog projekta od strane Škode Praha u okvirima koji su postavljeni ugovorom, tj. činjenica da ni godinu nakon odustajanja Češke eksportne banke partner nije obezbijedio prihvaljiv model finansiranja Projekta. Uprkos značajnim naporima koje su u proteklom periodu oba pregovaračka tima uložila nije postignut dogovor oko tehničko-finansijskog modaliteta. 
 
Naglasio je da Elektroprivreda Crne Gore ostaje riješena u namjeri da iskoristi pljevaljske energetske potencijale i Crnoj Gori obezbijedi novi termoenergetski objekat. U skladu sa tim, Odluku ne treba shvatiti kao odustajanje od projekta – jer fokus investicionog plana EPCG ostaje na bloku koji će obezbijediti dugoročnu stabilnost sistema i pouzdano napajanje elektičnom energijom. Međutim, kako je naveo, nakon sagledavanja liste otvorenih pitanja, koja i pored nastojanja i istrajnosti svih uključenih strana, nijesu usaglašena, a prvenstveno zbog činjenice da ni godinu dana od otkaza finansijske podrške Češke eksportne banke, partner nije obezbijedio prihvaljiv model finansiranja, komitet je zaključio da nastavak realizacije projekta treba zasnovati na drugom polazištu.
 
Posebno je naglasio da je EPCG odlučila da po hitnom postupku krene u projekat potpune ekološke rekonstrukcije Prvog bloka termoelektrane vrijedan 40 miliona eura.
 
Postojeci Blok I TE Pljevlja će biti ekološki rekonstruisan do 2021. godine. Obim projekta uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapredjenje rada elektorfilterskog porstojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorijevanja.
 
Mrvaljević je informisao javnost i da je u cilju potpune eliminacije negativnih posljedica kašnjenja u realizaciji, EPCG odlučila da po hitnom postupku krene u projekat ekološke rekonstrukcije prvog bloka termoelektrane i neposredno pomogne toplifikaciju grada zasnovanu na termoelektrani kao primarnom izvoru toplote.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kako se realizuje ”meka moć” Rusije

Odluka MUP-a je dio opsežne operacije koju – uz saradnju sa partnerskim službama...

Vujotić nije povezan sa likvidacijom Vukotića

Prema pisanju ovog portala, policija je otkrila da je Vujotić boravio u Istanbulu,...

Doživotni osuđenik pobjegao, četiri dana niko nije primijetio

Kako se navodi, guverner Stiv Sisolak „zatražio je i dobio ostavku direktora zavoda...

“Snus” lako dostupan tinejdžerima, nadležni ne znaju otkud u...

Kada je maloljetni sin Lidiju Janković pitao za mišljenje i dozvolu da proba...

AUTO-PUT DAJE REZULTATE; UP za Standard: Od otvaranja auto-puta...

Uprava policije, u odgovorima dostavljenim portalu Standard, navodi da  se od otvaranja auto-puta...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare