test

Stanišić: Povećanje akciza na cigarete neće popuniti budžet, ali će povećati prihode švercera cigareta

Standard

02/04/2021

18:47

Predsjednik mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić poručio je da povećanje akciza na cigarete u Crnoj Gori, neće povećati prihode u budžetu, ali hoće prihode švercerima cigareta koji decenijama kontrolišu šverc cigareta, kako na domaćem tržištu, tako i kada je u pitanju tranzit.

“Povećanje akciza na cigarete samo povećava dobit švercerima, jer će se povećati prodaja cigareta na sivom tržištu. Potrošači u Crnoj Gori su izuzetno cjenovno osjetljivi i brzo odustaju od svog omiljenog brenda, ako cijena poraste. Tako će sasvim sigurno poskupljenje legalnih cigareta, povećati prodaju na sivom tržištu i smanjiti prodaju legalnim kanalima. Ovakva akcizna politika će donijeti smanjenje prihoda od prodaje cigareta, i uvesti u zonu gubitka legalne uvoznike i maloprodaju iz legalnih tokova, zbog povećanih troškova, a gotovo sigurno značajno smanjenje prodaje, a pojačati sivu ekonomiju i neformalne centre moći Demokratske partije socijalista”, smatra Stanišić.

Ističe da je potrošnja cigareta u Crnoj Gori konstanta i kreće se između 1500 i 1600 tona godišnje ili oko 2.6 kg po stanovniku, što, kako kaže, pokazuju razna istraživanja u dugom vremenskom periodu.

Stoga se akcize na cigarete ne smiju povećavati dok se ne reguliše šverc cigareta, odnosno dok država Crna Gora ne krene u ozbiljnu borbu sa švercom cigareta.

“Takvo iskustvo sa povećanjem akciza na cigarete imali smo 2018. godine, kada je samo u prva 4 mjeseca došlo do pada legalne prodaje za 25,59% i eksplozije sivog tržišta. Tada je tržištu cigareta trebalo skoro godinu dana da se oporavi od takvih mjera i da se prodaja vrati u legalne tokove i to tek nakon smanjenja uvećanih akciza. A znamo da je to povećanje akciza bilo usko povezano sa tadašnjim predsjedničkim i lokalnim izborima, kako bi tadašnji režim imao dovoljno novca da iz crnih fondova kupuje glasove”, navodi Stanišić.

Smatra da određene stavke budžeta imaju dosta sličnosti sa fisklanom politikom bivšeg režima, “jer su i oni pod plaštom usklađivanja sa evropskim standardima podizali akcize na cigarete i predlagali oporezivanje penzija”.

Ostavite komentar

Komentari (0)