test

Stijović: Crna Gora i Bar danas zvanično dobijaju centar maslinarstva

Standard

17/04/2022

20:30

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević danas su, 17. aprila, svečano otvorili objekat ''Kuća maslina'' u Starom Baru.



Krivokapić je ukazao na značaj koje maslinarstvo ima u crnogorskoj tradiciji i istakao da je maslina oduvijek bili simbol mira, suživota i prijateljstva u Baru i Crnoj Gori.

Naglasivši da Crna Gora ima mogućnosti da potrošnja i kvalitet maslinovog ulja po glavi stanovnika dostigne evropsku, premijer Krivokapić je naglasio da još više moramo njegovati i iskoristiti prirodne potencijale u ovoj oblasti.

Aleksandar Stijović je istakao je da Crna Gora i Bar danas zvanično dobijaju centar maslinarstva, te da smo po tome jedinstveni u regionu i svijetu.

Stijović je naglasio da je projekat kruna zajedničkog rada Ministarstva, opštine, maslinara, ali i svih onih koji su dali doprinos realizaciji projekta, te da su razumjevanje Ministarstva i predusretljivost arhitekte, rezultirali time da objekat posjeduje sve sadržaje koje su maslinari predložili, odnosno koji su im potrebni za razvoj kako maslinarstva, tako i turističke ponude Bara i Crne Gore.

“U Kući maslina će se vršiti prerada, i proizvoditi ulje isključivo po standardima EU, pakovanje i etiketiranje ulja, održavati radionice, seminari, obuke, obučavati maslinari ali i potrošači o organoleptičkoj ocjeni ulja. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, tu su prodajni i izložbeni prostor, te će se na taj način vršiti promocija crnogrskih proizvoda, ne samo od masline, već i domaćeg meda, vina, voća, i svega onog što naši vrijedni proizvođači imaju da ponude”, predočio je Stijović.

Prisutnima se obratio i predstavnik Udruženja maslinara iz Bara Ćazim Alković koji je, izrazivši ogromno zadovoljstvo zbog otvaranja centra naglasio spremnost Udruženja da pomogne u svim daljim aktivnostima i valorizaciji ovog projekta.

“Nakon obraćanja upriličeno je svečano otvaranje i obilazak objekta gdje su svi pristuni imali mogućnost da se uvjere da su Bar i Crna Gora dobili moderan i funkcionalan objekat koji će imati ogroman značaj za poljoprivredu i turizam u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne GOre

Ostavite komentar

Komentari (0)