test

Transparentnost centralnih banaka kao izazov monetarne politike 

Standard

16/02/2018

14:56

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić istakao je da je neophodno da centralne banke napuste princip zatvorenih institucija i započnu trend povećanja transparentnosti svog rada i unapređenja komunikacije sa zainteresovanom javnošću.

On je to poručio na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Kako iskoristiti komunikaciju i transparentnost u cilju jačanja efikasnosti politika centralne banke“, koja se održava u Amsterdamu, u organizaciji Banke Holandije i Narodne banke Belgije.

Povećanje transparentnosti rada centralne banke, po riječima Žugića, „može unaprijediti kredibilitet institucije i, kroz nametanje odgovornosti kreatorima monetarne politike, povećati vjerovatnoću vođenja konzistentne monetarne politike“. Ipak, treba imati u vidu da prevelika transparentnost centralne banke može ugroziti nivo finansijske stabilnosti, te se mora voditi računa o održavanju njenog optimalnog nivoa.

Učesnici su diskutovali o transparentnosti u radu centralnih banaka, koja je postala jedan od ključnih izazova monetarne politike, kao i o njenom uticaju na formiranje očekivanja javnosti i reakcije finansijskih tržišta, a time i na finansijsku stabilnost.

Članovi Belgijsko-holandske konstituence pri MMF-u, čija je Crna Gora članica, zaključili su, tokom današnje konferencije, da treba podsticati transparentnost koja pojednostavljuje komunikaciju i omogućava javnosti da bolje razumije akcije monetarne politike i njihov uticaj na ekonomske trendove.

Sa druge strane, usljed mogućeg rizika po finansijsku stabilnost, preporučen je visok nivo opreza u povećanju transparentnosti, posebno u segmentu supervizije, koja mora održavati distancu u odnosu na klijente.

Ostavite komentar

Komentari (0)