test

UPC: Ostvaren rekordan rast prihoda otkako postoji Poreska uprava

Standard

06/09/2022

13:43

Uprava prihoda i carina ostvarila je rekordan rast prihoda otkako postoji Poreska uprava u Crnoj Gori, saopšteno je na konferenciji za medije Uprave prihoda i carina o rezultatima ljetnje turističke sezone.

V.d. pomoćnice direktora u Sektoru za operativu u oblasti naplate u UPC Jelena Đokić,kazala je da uperiodu od 1. januara do 31. avgusta 2022. godine, UPC ostvarila bruto naplatu prihoda od 1.355.850.394 eura, što je prema njenim riječima, za 134 miliona eura više u odnosu na prethodnu godinu.

“Kada je riječ o ljetnjoj sezoni naplata onaje iznosila 716,9 miliona eura. U strukturi naplate dominira naplata PDV”, saopštila je ona .

Najveći rast naplate prihoda zabilježen je kod akciza na duvanske proizvode.

“Naplaćeno je 35,3 miliona eura, što je za 15 miliona više u odnosu na 2021, odnosno čak 74,2 odsto više”, rekla je Đukić.

Ona je istakla značaj suzbijanja šverca cigareta u akcijama UPC i drugih državnih organa.

Kako je saopšteno, Poreska inspekcija je od 1. juna do 31. avgusta kontinuirano sprovodila aktivnosti iz svojih nadležnosti.

Akcije su bile usmjerene na kontrolu pravnih lica, odnosno naplatu PDV”, kazala je Svetlana Krgović. Ona je kazala da je posebna pažnja bila usmjerena na pravna lica koja su nudila ugostiteljske i smještajne usluge.

Načelnik Odsjeka za elektronsku fiskalizaciju UPC Robert Rajković kazao je da od 1. juna do 1. septembra evidentirano 129.030.265 fiskalizovanih računa.

Ukupan promet prema njegovim riječima, iznosio je 2.532.670.025 eura, od čega je PDV iznosio 233.099.844 eura, kazao je Rajković.

On je dodao da su servisi radili otežano zbog ozbiljnih sajber napada koji, napominje, traju i dalje i izazvali su određenu štetu Vladinoj infrastrukturi.

UPC nije zabilježila upad i štetu, a jeste bilo takvih pokušaja i to ozbiljnih”, naveo je Rajković.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo javne uprave (MJU) je 2. septembra učinilo dostupnim DNS servere i od tog dana nema problema sa pristupanjem servisima koje nudi UPC. Kako je kazao, ne postoji način da se 100 odsto zaštite serveri u javnoj mreži, sem da ih potpuno izoluju sa iste, ali i tada bi postojao rizik da neko prebaci povjerljive podatke na flešku.

“Neki od proizvođača softvera koji se koriste nijesu ostavili mogućnost da se izdaju fiskalizovani računi u offline režimu, zbog čega su neki poreski obveznici morali da izdaju paragon blokove”, kazao je Rajković dodajući da pojedini nisu imali čak ni paragon blokove, zbog čega su pokrenuli odgovarajuće procedure.

U toku je priprema izvještaja o iznosu poreskog duga na dan 31. avgust i to će biti prezentovano u narednih 15 dana.

Izvor (naslovna fotografija):

Mediabiro

Ostavite komentar

Komentari (0)