test

Uprava carina efikasnije da evidentira dugovanja

Standard

05/10/2018

10:58

FOTO: Shutterstock

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da postoji niz segmenata koje je potrebno unaprijediti kako bi Uprava carina efikasnije vršila naplatu i isplatu različitih potraživanja, pišu Dnevne novine.

U izvještaju koji je objavljen juče, navodi se da bi efikasnijoj naplati carinskog duga doprinijelo unapređenje sistema evidencija koje se odnose na carinske dužnike i njihovo praćenje.

“Potrebno je utvrditi obavezujuće procedure kojima se određuje postupak naplate carinskih potraživanja i carinskog duga, kao i obezbijediti carinski dug dodatnim instrumentima obezbjeđenja ukoliko je to potrebno”, istaknuto je u izvještaju Efikasnost Uprave carina u sprovođenju mjera naplate carinskog duga.

DRI je zadužila Upravu carina da joj do 15. novembra dostavi plan aktivnosti za realizaciju preporuka koji sadrži mjere, nosioce aktivnosti i rokove.

Nakon sprovedene revizije, Ministarstvu finansija je preporučeno da, u saradnji sa Upravom carina, utvrdi model otpisa carinskog duga i predloži Vladi pravni akt, kojim bi se utvrdile nadležnosti i postupak donošenja odluka o otpisu carinskog duga. Tako bi Uprava carina mogla nesmetano i periodično da vrši otpis nenaplativog duga.

“Ministarstvu se preporučuje da obezbijedi donošenje rješenja po žalbama učesnika u carinskom postupku u utvrđenom roku od 45 dana, od prijema žalbe”, naveli su revizori.

Oni su Upravi carina preporučili da obezbijedi postupanje po drugostepenom rješenju i bez odlaganja i da najkasnije za 20 dana od prijema predmeta donese novo rješenje.

“Potrebno je omogućiti i evidenciju istorijskih podataka o stanju i kretanju carinskog duga, na bazi koje je moguće preduzimati odgovarajuće aktivnosti ukoliko postoji rizik ili vjerovatnoća da evidentirani carinski dug neće biti naplaćen. Uprava carina treba da obračunava zateznu kamatu za neblagovremeno plaćeni carinski dug od 0,03 odsto dnevno, počev od narednog dana od dana dospjelosti, te da za nju sprovodi mjeru prinudne naplate”, navodi se dokumentu.

Ostavite komentar

Komentari (0)