test

Uspostaviti avio liniju i biznis relacije između Krajove u Rumuniji i Crne Gore

Standard

18/09/2021

09:44

Biznis delegacija rumunskog okruga Dolž razgovarala je sa potpredsjednikom Privredne komore Crne Gore Pavlom D. Radovanovićem o mogućnostima uspostavljanja saradnje među poslovnim zajednicama, saopšeno je iz Privredne komore.

Delegaciju je predvodio Ion Deaconescu, počasni konzul Crne Gore u Krajovi – upravnom sjedištu okruga Dolž, a činili su je predstavnici kompanija koje se bave informacionim tehnologijama i digitalizacijom, bezbjednošću, obradom kamena, poljoprivredom, kao i Univerziteta za medicinu i farmaciju. U radu sastanka učestovao je ambasador Rumunije u Crnoj Gori Nj. E. Matei Viorel Ardeleanu.

Potpredsjednik Radovanović je kazao da je Privredna komora partner koji najbrže povezuje privrednike iz cijelog svijeta sa crnogorskim kompanijama.

„Veoma smo zainteresovani da razgovaramo sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Rumunije, sa čijom nacionalnom Komorom imamo veoma dobru saradnju, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru međunarodnih komorskih asocijacija. Planiramo da, kada to epidemiološka situacija dozvoli, organizujemo forum crnogorskih i rumunskih privrednika, što će biti prilika i za potpisivanje Sporazuma o saradnji među komorama, te time dodatno podstaknemo uspostavljanje partnerstava među poslovnim subjektima dvije zemlje“, kazao je Radovanović.

Počasni konzul Ion Deaconescu apostrofirao je potrebu da se između Krajove i Podgorice, ili Tivta, uspostavi avio linija koja bi omogućila većem broju rumuskih turista da posjete Crnu Goru.

„Dva i po miliona turista iz ove oblasti ljetuje u inostranstvu. Neophodno je uspostaviti direktnu avio liniju prema Crnoj Gori kako bismo im približili njenu turističku destinaciju“, kazao je on.

Ioan Cristian Alexandroiu, sekretar Počasnog konzulata je predstavio Krajovu, glavni grad istorijske pokrajine Oletnije, koja ima više od dva miliona stanovnika i obiluje prirodnim i ekonomskim potencijalima. U ovom gradu posluju brojne kompanije, među kojima i poznati proizvođači aviona, poljoprivredne mehanizacije, softverskih i security rješenja. Krajova je takođe univerzitetski centar gdje se edukuju studenti iz brojnih država.

„Ovo je prva posjeta u organizaciji našeg počasnog konzulata Crnoj Gori, koji smo uspostavili 19. marta ove godine sa ciljem da dovedemo rumunski biznis u vašu zemlju i razvijamo ekonomske relacije među našim državama“, rekao je Alexandroiu.

Tokom razgovora, svoje biznise su predstavili Bogdan Cristian Stanache, koji u Crnoj Gori razmatra mogućnosti da jednu od grana svoje uspješnje internacionalne kompanije uspostavi i u Crnoj Gori, zatim Costel Hârșoveanu, u ime NVO koja učestvuje u realizaciji projekata finansiranih iz EU fondova, Marius-Florin Ciolan, proizvođač mermera i granita. Romeo Mădălin Voicinovschi, iz gradske uprave Krajove predstavio je njihov doprinos ambijentu za poslovanje kompanija

.Rumunske privrednike su između ostalog zanimale informacije o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, kao i podsticaji države i lokalnih samouprava za novoosnovane kompanije.

U radu sastanka učestvovali su i sekretar Odbora udruženja građevinarstva i indsutrije građevinskih materijala Balša Rakčević i samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodne odnose Jelena Adžić.

Ostavite komentar

Komentari (0)