test

Vlada usvojila prijedlog pružanja pomoći mljekarima

Standard

01/07/2021

23:51

Vlada Crne Gore je usvojila predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o potrebi pužanja pomoći u iznosu od 210.736,93€ proizvođačima mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama i proizvođačima koji vrše preradu mlijeka na gazdinstvu, u iznosu od 2 centa po litru za mjesec jun i jul 2021. godine, saopšteno je iz resora Aleksandra Stijovića.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako se navodi u saopštenju, u kontinuitetu prati kretanje cijena koncentrovane stočne hrane na tržištu za koju su, uslijed pandemije koronavirusa i smanjene proizvodnje stočne hrane u prethodnoj godini, bilježili konstantan rast cijena na tržištu.

Dodaju da će se tendencija rasta cijena nastaviti do početka nove žetve, kada se očekuje stabilizacija cijena.

“Podsjećamo da su ukupna opredijeljena sredstva za govedarski sektor za tekuću godinu iznose 8,2 miliona eura a sa povećanjem iz dodatnih plaćanja, tj. plaćanja po grlu koja su uvećana 8-10%, sa redovnim subvencijama od 10 centi po litru i sa usvojenim izdatkom koji je 210 hiljada eura u ovom trenutku, ukupna sredstva za sektor će biti cca 9, 2 miliona eura što je nekih 12,5% više nego što je dato u 2020.godini. Ministarstvo poljoprivredne proizvođače pospješuje kroz agrobudžetske mjere koje su jasno definisane i koje se sprovode putem javnih poziva. Sva direktna plaćanja su redovno izvršena, i pored toga što nije bilo predviđeno agrobudžetom, naporima smo obezbijedili još 210 hiljada eura za mljekarski sektor. U cilju transparentnosti sve subvencije i plaćanja prema poljoprivrednicima biće dostupna na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, stoji u saopštenju ovog resora.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)