test

Vujović: Privatizacija Luke Bar je otvoreno pitanje

Standard

10/01/2018

06:18

Privatizacija Luke Bar je otvoreno pitanje, a da li će do nje doći u ovoj godini odlučiće Vlada, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

 

On je istakao da nije siguran da li ćemo se kao država odlučiti za ponovno stavljanje privatizacije barske kompanije na dnevni red, s obzirom na sve što je prethodilo odustajanju Vlade u prethodnom postupku i odluci o poništenju tendera za prodaju 30 odsto akcija preduzeća.

“Na Vladi je da donese odluku. Meni se čini da bi nam dobro došli investitori koji mogu da stave u funkciju puno korišćenje kapaciteta luke, jer se bojim da to sami nijesmo u mogućnosti. U svakom slučaju, to je otvoreno pitanje. Mislim i da odustajanje u prethodnom postupku nije bilo u redu, ali onaj ko odlučuje snosi odgovornost za takve odluke”, rekao je Vujović, koji vjeruje da će svaki investitor koji odluči da ulaže u Luku Bar biti zainteresovan i za Montecargo.

Govoreći o planu privatizacije za ovu godinu, Vujović je kazao da on još nije pripremljen, ali da će do kraja ove sedmice biti dostavljeni predlozi koje će razmatrati Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

“Očekujem da će se u planu naći otprilike ista preduzeća kao i prošle godine. To su Budvanska rivijera, Institut “Simo Milošević”, Marina Bar, koja bi u perspektivi mogla biti privatizovana i Institut crne metalurgije koji je ostao neprivatizovan od ranije. Za Luku Bar, kao što sam rekao, nijesam siguran”, naveo je Vujović.

Osim na privatizaciji ovih preduzeća, ističe Vujović, i ove godine će biti aktuelna valorizacija lokaliteta na sjeveru i jugu države Vranjina, Bigovo, Mediteran, Arza, a moguće i Ade Bojane. Posebno će, kako naglašava, biti interesantno pitanje ponovne valorizacije Buljarice.

“Kada je riječ o Buljarici, moguće je da se nađe na tenderu, ali pod uslovom da za nju postoji interesovanje. Mislim da možda nijesmo iskoristili najbolje sve mogućnosti sa ponudom koja je ranije bila aktuelna. Mogli smo još pregovarati jer se radilo o ogromnoj i specifičnoj investiciji. Područje Buljarice je močvarno i dosta zahtjevno u smislu investicija i svaki investitor će vjerovatno tražiti da kroz sadržaje i kapacitete povrati investiciju”, smatra Vujović.

Ostavite komentar

Komentari (0)