test

Značajan rast investicija u sektoru elektronskih komunikacija

Standard

21/03/2023

12:28

Utoku 2022. godine u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su uložili 68.789.048,31 euro, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.



Kako navode iz EKIP, ostvarene investicije su za 33,54 procenta veće u odnosu na 2021. godinu kada je ostvareno 51.511.566,14 eura ulaganja. Ovako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskih komunikacionih usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore.

– Elektronske komunikacije spadaju u infrastrukturne privredne grane i ulaganja u telekomunikacionu i informacionu infrastrukturu su jedan su od glavnih pokretača ekonomskog napretka. Česte promjene i tehnološke inovacije na tržištu elektronskih komunikacija nameću potrebu stalnog ulaganja u istraživanje i razvoj, razvoj infrastrukture, uvođenje novih tehnologija i usluga. Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su svjesni toga pa su u značajnoj mjeri posvećeni investicijama. Uvećane investicije u elektronske komunikacije imaju visok pozitivan uticaj i na efikasnost u drugim sektorima, što na kraju podstiče ukupan ekonomski rast – napominju iz EKIP.

Kako se navodi, očekuju se nova ulaganja operatora elektronskih komunikacija i nastavak trenda visokog investiranja u sektor elektronskih komunikacija. Operatori u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori planiraju da u 2023. godini investiraju oko 65 miliona eura, oko 44 miliona eura u 2024. godini i oko 45 miliona eura u 2025. godini.

Prethodnih deset godina prisutan je trend značajnih investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga. U prethodnih 10 godina operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su investirali preko 650 miliona eura. Trend visokog nivoa investiranja posebno je prisutan od 2016. godine, koja je bila rekordna godina u pogledu investicija.

Višegodišnji trend visokih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da u Crnoj Gori imamo stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

Ostavite komentar

Komentari (0)