Budva nije prijestonica Evropske kulture, Skoplje osvojilo titulu za 2028.

Budva nije prijestonica Evropske kulture, je Skoplje osvojilo titulu za 2028. godinu, odlučeno je danas u 'Kući evropske istorije' u Briselu.

Evropska unija je odlučila da Skoplju dodijeli tutulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Odluku je donio Generalni Direktorat za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, saopštili su Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije i Merilin Redan, predsjednik Panela za Evropske prijestonice kulture.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović čestitao je Skoplju i Sjevernoj Makedoniji na pobjedi.

“Zahvaljemo Evropskoj uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gdje gradovi nisu rivali, već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast i uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale”, istakao je Jovanović. 

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare