test

Da li će “Ingresova violina” postati najskuplja fotografija ikada prodata na aukciji?

Standard

22/02/2022

17:25

Riječ je o crno-bijeloj fotografiji američkog nadrealiste Mana Raya iz 1924, žene na kojoj je figura prikazana u obliku pješčanog sata i u donjem dijelu leđa ukrašena poput violine.

Slavna fotografija američkog nadrealiste Mana Raya iz 1924. godine pod nazivom “Le Violon d’Ingres” (Ingresova violina) mogla bi ući u istoriju kao najskuplja fotografija ikada prodata na jednoj aukciji, a očekuje se da bi na aukciji njujorškog Christie’s u maju mogla dostići cijenu između pet i sedam miliona dolara.

Riječ je o crno-bijeloj fotografiji nage žene na kojoj je figura prikazana u obliku pješčanog sata i u donjem dijelu leđa ukrašena poput violine. Man Ray je bio obožavatelj slika Jean-Auguste-Dominiquea Ingresa i napravio je seriju fotografija nadahnutih Ingresovim aktovima. Model mu je bila tadašnja ljubavnica Kiki de Montparnasse.

Ovakvim je fotografijama Ray izmijenio dotadašnje viđenje klasičnog ženskog akta. Otisci slavne fotografije danas se nalaze u pariškome Centru Pompidou i u Muzeju J. Paula Gettyja u Los Anđelesu.

Ray, pravim imenom Emmanuel Radnitzky, živio je od 1890. do 1976. godine. Bio je važan član dadaističkog pokreta i nadrealističkog kruga umjetnika, a njegova “Le Violon d’Ingres” je najvredniji predmet iz zbirke Rozalind i Melvina Džejkobsa, kolekcionara umjetnina koji su se družili s umjetnicima iz nadrealističkih krugova.

Darius Himes, iz aukcijske kuće Christie’s, kazao je da je riječ o “očaravajućoj nadrealističkoj fotografiji koja je nastala kao rezultat jedinstvenog i ručno manipulisanog procesa mračne komore”.

“Uticaj ove slike, istovremeno romantične, tajanstvene i razigrane, zaokuplja maštu brojnih ljubitelja umjetnosti gotovo 100 godina. Kao fotografsko djelo, ono je bez presjedana na tržištu”, smatra Himes. 

Dosadašnji rekord za fotografiju prodatu na aukciji drži “Rajna II” Andreasa Gurskija, koju je Christie’s 2011. godine prodao za nevjerovatnih 4.3 miliona dolara. 

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

Komentari (0)