test

“DAN MUZEJA” U BUDVI: “Dostojanstvo i degradacija – dva lica crnogorske žene”

Standard

18/05/2022

16:33

JU Muzeji i galerije Budve obilježiće Međunarodnu manifestaciju ''Dan muzeja'' raznovrsnim i bogatim kulturnim programom. U Muzeju grada Budve će večera u 19 časova biti otvorena izložba fotografija ''Dostojanstvo i degradacija – dva lica crnogorske žene'', autorki Sandre Despotović, Mine Vučinić i Nataše Vukadinović. Izložbu će zvanično otvoriti prof. dr Maja Bogojević.

JU Muzeji i galerije Budve obilježiće Međunarodnu manifestaciju “Dan muzeja” raznovrsnim i bogatim kulturnim programom. U Muzeju grada Budve će večeras u 19 časova biti otvorena izložba fotografija “Dostojanstvo i degradacija – dva lica crnogorske žene”, autorki Sandre Despotović, Mine Vučinić i Nataše Vukadinović.

Izložbu će zbanično otvoriti prof. dr Maja Bogojević, dok će u muzičkom djelu programa nastupiti Vasilije Gagović.

“Crnogorka je postajala i opstajala u kulturi neskrivene i nesuptilne prinude. Ženom se raspolagalo i
upravljalo kao svakim drugim objektom, i takvo vjekovno (višemilenijumsko) ‘uređenje’ obogatilo je žensko kolektivno iskustvo svjesnom i podsvjesnom traumom i limitacijama. U toj dosljednoj istorijskoj istini o sopstvenoj potčinjenosti razvila se dvopolnost – androginost kao (filosofski) odbrambeni mehanizam protiv neprijateljske sredine, razvili su ga i muškarci i žene”, navodi se u tekstu kataloga koji potpisuje Sandra Despotović, istoričarka i teoretičarka umjetnosti i autorka izložbe.

Povodom “Dana muzeja” posjetioci će u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” biti u prilici da posjete izložbu skulptura Miutina Kasoma “Plemenitnost i trajanje – animalistička skulptura”. U Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša” aktuelna je izložba skulptura i slika “Oblici i prostori” umjetnika Stefana Boškovića, dok će u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu biti postavljena izložba skulptura iz fundusa galerije “Marko Krstov Gregović”.

Izložbeni prostori JU Muzeji i galerije Budve danas će biti otvoreni do ponoći. Sjutra, 19. maja, takođe u sklopu manifestacije “Dan muzeja”, biće realizovana interna interaktivna radionica “Dedoksikacije o rodnoj” ravnopravnosti i rodno zasnovanom nasilju , u saradnji sa NVO Agora Femina i prof. dr Majom Bogojević.

Ostavite komentar

Komentari (0)