test

KNEŽEVIĆ za Standard: Forum mladih pisaca KIC-a je mjesto odakle dolazi novi talas mlade crnogorske književnosti

Standard

15/02/2022

13:07

Sedam godina od osnivanja Forum mladih pisaca KIC-a obilježiće večeras od 18 sati u sali Dodest.


Svi rođendani do sada, na dan kad je ova književna grupa počela sa radom u KIC-u, obilježavani su zajedničkim programom članova Foruma, a oni su nas navikli da svaki put na drugačiji način predstave svoje stvaralaštvo, kazala je za Standard koordinatorka Foruma i ujedno urednica informativno-edukativnog programa KIC-a Valentina Knežević.

“Ove godine odlučili su se za čitanje, i to čitanje na kojem će im se pridružiti i jedan broj pisaca mlađe generacije i iz Crne Gore i iz zemalja bivše Jugoslavije, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Tako ćemo večeras u programu imati jedan širi forum pisaca mlađe generacije regiona, čija se imena posljednjih godina sve češće čuju tamo gdje se govori o dobroj književnosti. Program će biti hibridan – kako se to već kaže – neki pisci će zaista biti na sceni, a neki su poslali svoj video. Čitaće njih 25. 
Kao i svaki put do sada, ovaj program će se održati u okviru redovnog književnog programa KIC-a i naravno uz svu tehničku i svaku drugu podršku kolega, a biće i emitovan uživo na Jutjub kanalu KIC-a. Dakle, ko nije u mogućnosti da dođe večeras u Dodest, imaće priliku da vidi program na Jutjub platformi”, ističe Knežević.

Tako će svoju poeziju i kratke priče čitati članovi grupe: Barbara Delać, Luka Boljević, Jana Radičević, Nikola Ćorac, Nataša Gudelj, Milena Radević, Marko Stanojkovski, Milica Bošnjak, Anđela Bulajić, Nejra Belegu i Stefanija Brčić.

Gosti programa biće i pisci: Slađana Kavarić Mandić, Nikola Nikolić, Milo Masoničić, Marija Dragnić, Ilija Đurović, Slobodan Ivanović, Maša Seničić, Srđan Gagić, Ognjen Aksentijević, Vigor Vukotić, Lana Bojanić, Monika Herceg, Natalija Milovanović i Tanja Božić.

Prema riječima Knežević, 2015, kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje Foruma, krenuli su sa sviješću da postoji potreba da mladi pisci dobiju neki vid institucionalne podrške i neku vrstu stimulacije na tom putu književnog afirmisanja, do čega zapravo teško mogu i da dođu na drugi način.

“Ali iako smo imali ideju i koncept koji je odmah zaživio, nije bilo unaprijed formulisanih očekivanja, naročito ne toliko hrabrih da predvidimo ovo što je Forum postao. Jer to su izgradili sami pisci. I da, pored 10 stalnih članova koji su u grupi od početka, i koji su je zapravo i profilisali, taj broj mladih stvaralaca koji je kraće ili nešto duže bio u grupi jeste prilično veliki. Forum je, naravno, i dalje otvorena grupa koja može biti vrlo značajna i drugim mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima koji pišu, i to stalno ponavljamo. I konstantno joj se pridružuju novi mladi pisci. Neki od njih biće i večeras na sceni”, podsjeća ona. 

Najponosniji su, dodaje naša sagovornica, na mlade pisce koji su sve ovo vrijeme, ili su u nekom periodu bili, vezani za Forum kao grupu.

“Na njihov talenat, na istinsku posvećenost književnosti, sopstvenom stvaralaštvu i izrazu, ali i grupi koju su zajedno profilisali kao mjesto odakle dolazi novi talas mlade crnogorske književnosti, u prvom redu poezije. To je odrednica kroz koju se njihov rad sve češće sagledava, a proizašla je i iz otkrivanja originalnosti i estetske vrijednosti njihovog stvaralaštva, intelektualne širine, radoznalosti i hrabrosti ovih mladih pisaca, kao i uspjeha koje postižu i izvan granica crnogorske književne scene”, zaključuje Knežević za Standard. M.R.

Ostavite komentar

Komentari (0)