test

Mirjana Jakelić-Mamula poklonila legat svoje porodice Narodnoj biblioteci ‘Radosav Ljumović’ u Podgorici

Standard

24/06/2022

14:08

Mirjana Jakelić-Mamula, supruga pokojnog admirala Branka Mamule, poklonila je legat svoje porodice Narodnoj biblioteci ''Radosav Ljumović'' u Podgorici. Riječ je o legatu koji broji preko hiljadu naslova, a uključuje vrijedna i rijetka izdanja iz različitih oblasti nauke, kulture i umjetnosti, publikacije na italijanskom, njemačkom, holandskom i drugim jezicima, enciklopedije i kolekcije.

Prema riječima pomoćnice direktora Narodna biblioteke ‘Radosav Ljumović’, Sanje Vojinović:

”Lična ili privatna biblioteka porodice Mamula broji više od 1.000 naslova iz različitih oblasti nauke, kulture, umjetnosti. Poklonjena je Biblioteci ‘Radosav Ljumović’ kao ostavština Branka Mamule i Mirjane Jakelić Mamula. Vrijednost ovoga poklona je višestruka i veoma značajna, ne samo za Biblioteku kao ustanovu kulture, već i sve one čitaoce koji će u narednom periodu imati priliku da pozajme i pročitaju neki od naslova iz biblioteka porodice Mamula. Zbog svoje kulturne, naučne i istorijske vrijednosti, kao i zbog ugleda i značaja ličnosti koje su biblioteku formirale, pośedovale i poklonile Biblioteci ‘Radosav Ljumović’, ista će biti tretirana kao posebna biblioteka odnosno Legat Branka Mamule i Mirjane Jakelić Mamula”.

Branko Mamula (1921-2021) bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, admiral flote JNA, načelnik Generalštava JNA, Savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ. Za svoj rad i doprinos nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima poput Ordena jugoslovenske zvijezde sa lentom, Ordena za hrabrost, Ordena za vojne zasluge sa velikom zvijezdom, a nosilac je i Partizanske spomenice 1941. Osim toga, Branko Mamula odlikovan je i brojnim inostranim nagrama i priznanjima, pa mu je uručen francuski Nacionalni orden Legije časti u redu Velikog oficira, orden za zasluge Republike Italije, joranski orden za vojne zasluge prvog reda i mnoga druga priznanja. Admiral Branko Mamula za sobom je ostavio i nekoliko objavljenih djela, od kojih je posljednja knjiga ‘Admiral s Korduna’ objavljena 2020. godine u Zagrebu.

Ostavite komentar

Komentari (0)