test

Počela restauracija Rembrantovog remek-djela “Noćna straža”

Standard

21/01/2022

13:40

Očekuje se da će tretman trajati dva do tri mjeseca i druga je faza onoga što je amsterdamski Rijksmuseum nazvao ''operacija 'Noćna straža'''.

U Rijksmuseumu u Amsterdamu počela je restauracija Rembrantovog remek-djela “Noćna straža”, nastalog 1642. godine, prenose svjetski mediji.

Slika će biti izvađena iz drvenog okvira, a zatim će platno biti rastegnuto na posebnom aluminijskom okviru kako bi napetost platna bila ravnomjernija, objavio je muzej.

Očekuje se da će tretman trajati dva do tri mjeseca i druga je faza onoga što je muzej nazvao “operacija ‘Noćna straža'”.

“Sada ćemo iskoristiti znanje koje smo prikupili u protekle dvije i po godine istraživanja ‘Noćne straže’ kako bismo sliku doveli u najbolje moguće stanje i kako bi ljudi mogli dugo uživati ​​u remek-djelu”, rekao je Tako Dibits, direktor muzeja.

“Noćna straža” prikazuje amsterdamsku stražu, a slika je visoka 380 centimetara i široka 453 centimetra. To je ujedno i najpoznatije djelo holandskog baroknog majstora Rembranta van Rajna, koji je živio i stvarao u 17. stoljeću.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar

Komentari (0)