test

Počelo snimanje crnogorske manjinske koprodukcije “Lančana reakcija” u režiji Dragana Bjelogrlića

Standard

27/05/2022

15:30

Poslije nekoliko godina priprema i rada na scenariiu, u Beogradu je počelo snimanje crnogorske manjinske koprodukcije ''Lančana reakcija'', reditelja, glumca i producenta Dragana Bjelogrlića. Film je produkcija srpske kompanije Cobra Film i United Media (Luksemburg). Projekat je ranije podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, na konkursu sa sufinansiranje u kategoriji manjinskih koprodukcija, a tad je nosio radni naziv ''Čuvari formule''.

Film “Lančana reakcija” je koprodukcija Srbije, Luksemburga, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a koproducenti su Ton Film (Srbija), Perfo Production (Slovenija), Skopje Film Studio (Sjeverna Makedonija) i Bitter Frames Production (Crna Gora).

Riječ je o uzbudljivoj filmskoj priči, o istinitom događaju u Institutu u Vinči 15. oktobra 1958, tragičnom incidentu, kada je tim najvećih umova tadašnje zemlje tokom eksperimenta u nuklearnom reaktoru bio izložen smrtonosnoj dozi radijacije. To je bio pokušaj naših naučnika da naprave atomsku bombu, u tajnoj operaciji koju je naložio Josip Broz. Tajnim nuklearnim projektom, po onome što se danas zna, rukovodili su Aleksandar Leka Ranković, šef Titove tajne službe i Jovo Kapičić, nekadašnji general Udbe.

Ova velika ljudska drama ostala je misterija koja traje više od pola vijeka, a elitni jugoslovenski atomisti Radojko Maksić, Roksanda Dangubić, Draško Grujić, Stjepko Hajduković i mladi genije Života Vranić postali su prvi pacijenti u istoriji svjetske medicine kojima je presađena koštana srž. Zahvaljujući francuskom ljekaru i profesoru Žoržu Mateu, koji ih je pozvao u čuvenu kliniku “Kiri” u Parizu, jugoslovenski naučnici osuđeni na smrt spaseni su novom metodom liječenja.

Scenario filma koji Bjelogrlić potpisuje zajedno sa Vukom Ršumovićem, nastao je po motivima knjige “Slučaj Vinča” profesora Gorana Milašinovića koji je ovom događaju posvetio i knjigu “Rascepi”.Proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Žeremi Laert i Olivije Bartelemi igraju neke od glavnih uloga, dok će regionalnu filmsku postavu predvoditi Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović, Alisa Radaković… U filmu igra i crnogorski glumac Ognjen Mićović, koji tumači lik Živote. Takođe, Dragana Baćović je angažovana kao scenograf u fazi priprema, dok je Đorđe Vojvodić pomoćnik reditelja.

Producent filma je Dragan Bjelogrlić, a koproducenti su: Aleš Pavlin, Andrej Štritof, Toni Salikovski, dok su ispred crnogorske manjinske koprodukcije Bitter Frames Production koproducenti Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović.

Reditelj Dragan Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine izvršni producent Goran Bjelogrlić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinjA Jelena Sopić Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica. Planirano je da snimanje traje do kraja ove godine na autentičnim lokacijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj.

Ostavite komentar

Komentari (0)