test

Tereza Albano gošća Podgoričkih priča

Standard

26/05/2022

12:10

Podgorica je grad koji posljednjih decenija doživljava ekspaniziju, kako u infrastrukturnom i administrativnom, tako i u kulturološkom smislu. U svakom slučaju, za takvo nešto su potrebni ljudi. Sposobni, ambiciozni, obrazovani i sa vizijama. Jedna od najljepših vizija jeste prijateljstvo.

Žena koja je u svakom smislu osvjedočeni prijatelj Podgorice i Crne Gore je Tereza Albano, tako da nije slučajno što će biti gošća tribine “Podgoričke priče”. O njenom boravku i profesionalnom radu u Glavnom gradu i Crnoj Gori, razgovaraće večeras u 20 sati u sali Dodest sa moderatorom Vanjom Kovačevićem.

Tereza Albano je zvanje profesora Filologije i Istorije Istočne Evrope stekla na Istituto Universitario Orientale u gradu Napulj (Italija), 1996. godine. Od oktobra 1999. godine radilaje kao lektor italijanskog jezika na Studijskom Programu za Italijanski jezik i književnost, na Filozofskom Fakultetu u Nikšiću gdje je, 2010. godine, magistrirala na temu Kvantitativna i kvalitativna analiza grešaka u prevodu crnogorskih studenata na italijanski pod mentorstvom prof. dr Julijane Vučo.

Bavi se prevodilačkim studijama, kontrastivnom lingvistikom i prevođenjem italijanskih autora i pjesnika na crnogorski jezik, kao i crnogorskih pjesnika na italijanski. Osnivač je Italijanskog kulturnog Centra u Podgorici. Za doprinos unaprjeđenju kulturnih odnosa i širenje italijanskog jezika i kulture u Crnoj Gori dodijeljeno je joj visoko italijansko odlikovanje: Cavaliere dell’Ordine dellaStella d’Italia (2011). Od 2015.godine radi u Ambasadi Italije u Podgorici.

Ostavite komentar

Komentari (0)