Vlaović: Cetinje ima potencijal da bude aktivan kulturni centar tokom čitave godine

Ministarstvo kulture i medija zainteresovano je za realizaciju projekata sa Fondacijom Petrović Njegoš kojima će se unaprijediti kulturni život kako u Prijestonici Cetinje, tako i na nivou čitave Crne Gore, poručila je resorna ministarka Maša Vlaović.

Ona je danas razgovarala sa princem Nikolom Petrovićem Njegošom, a sastanak je bio posvećen ponovnom uspostavljanju Cetinjskog bijenala koje ima posebno mjesto u kulturi Crne Gore.

Usaglašeno je da postoji zajednički interes da se važna manifestacija, kakvo je nekad bilo Bijenale oživi, pri čemu je ministarka Vlaović istakla da će Ministarstvo dati svoj puni doprinos i biti partner u svim narednim koracima, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

“Cetinjsko bijenale ima potencijal da domaćoj i široj publici predstavi crnogorsku istoriju i savremenu umjetnost, čineći je svima lako razumljivom i dostupnom, te da u tom kontekstu pruži razumijevanje i lokalne i šire socio-kulturološke stvarnosti, a sve kroz umjetnost kao univerzalni medij za komunikaciju”, piše u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o namjeri Fondacije da na Cetinju započne projekat ,,Kamen za mir“, koji je dobio podršku UNESCO.

Ovim projektom bi se, kako ističu iz Fondacije, poslala jaka poruka mira i skrenula pažnja na važnost mira i tolerancije među narodima.

Načelno je dogovoreno i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture i medija i Fondacije Petrović Njegoš, u sklopu kojeg bi se jasno definisali okviri saradnje na ovim, ali i drugim projektima i aktivnostima kojima bi se doprinijelo promociji crnogorske kulture u nacionalnim, ali i međunarodnim okvirima, zaključak je saopštenja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

EU će udvostručiti vatrogasnu aero-flotu zbog rizika od šumskih...

“U posljednjih nekoliko godina bili smo suočeni sa do sada najvećim izazovima. Katastrofe se događaju sve češće...

Milanović: Prestati sa ponavljanjem da je Kosovo Srbija –...

“Srbija mora da shvati i prihvati da je Kosovo nezavisno. Nažalost, to ne prihvata još nekoliko članica...

“Lovćenske straže” podržaće koaliciju Zajedno! Za budućnost koja ti...

Dosadašne djelovanje rukovodstva i članstva Hrvatske građanske inicijative (HGI) na čijem se čelu nalazi Adrijan Vuksanović bilo...

Pejović: Nikolić da je vrijedio bio bi na poslaničkoj...

Iz PES su reagovali na izjavu Nikolića da u toj stranci vlada raskol, te da je čak...

SDP: Evropska praksa govori da predsjednik ne može biti...

“Analiza je pokazala da je u gotovo svim evropskim državama predsjedniku zabranjeno da obnaša partijske funkcije ili...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare