test

Ahmetović sa savjetnicima Đukanovića: Njemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU, Berlinski proces nema alternativu

StandardIT

31/05/2022

14:48

Njemačka želi da vidi Zapadni Balkan u Evropskoj uniji, jer je to jedina garancija stabilnosti, kazao je Adis Ahmetović, izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.

On je istakao da želi da vjeruje da će Crna Gora valorizovati prednost koju je izgradila u prethodnom periodu i na taj način postati prva sljedeća članica EU, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Ahmetović je u sjedištu svoje stranke u Hanoveru primio Đukanovićeve savjetnike Amera Halilovića i Natašu Pešić.

Poslanik vladajuće njemačke SPD decidiran je u stavu da pomoć i podrška Crnoj Gori na evropskom putu, neće izostati. Ulazak u EU prioritetan je zadatak zacrnogorsku državu i njene institucije. Na tom putu, Crna Gora može računati nasaradnju i podršku.

Ahmetović je savjetnicima Halilović i Pešić prenio i svoje viđenje o regionalnim inicijativama. Berlinski proces nema alternativu. On okuplja sve zemlje ZB i počiva na evropskim standardima. Samo stabilna država – članica NATO alijanse, građanska, multietnička Crna Gora može biti faktor stabilnosti na Balkanu.

Ahmetović je rekao da je Crna Gora položila demokratski ispit zrelosti kada su, prvi put u istoriji crnogorskog višestranačja, priznatirezultati parlamentarnih izbora. To je veliki zalog za Crnu Goru u savladavanju budućih evropskih obaveza.

On je potencirao i značaj dijaspore Crne Gore u Njemačkoj. Dijaspora treba, u velikoj mjeri da bude partner za sve ciljeve koji su pred Crne Gore, mišljenja je poslanik njemačkog SPD-a.

Izvjestilac Budenstaga za ZB, Adis Ahmetović, sa velikim zadovoljstvom prihvatio je poziv da posjeti Crnu Goru.

Savjetnici Amer Halilović i Nataša Pešić upoznali su svog domaćina o prilikama u CG i potvrdili spremnost Crne Gore, prevashodno predsjednika Mila Đukanovića, da istraje na evropskom putu.

Ostavite komentar

Komentari (0)