test

Alijansa žena DPS: Prepoznati konkretne potrebe žena i sistemski odgovoriti na njih

Standard

16/02/2022

10:16

U cilju nastavka unutarpartijskih reformi, u Plavu je održana Opštinska izborna konferencija Alijanse žena DPS i izabran novi saziv Opštinskog odbora koji broji 42 članice, saopšteno je iz te partije.



Uvodnu riječ na konferenciji je imala Mariza Olević, bivša predsjednica Ženske alijanse DPS-a Plav, koja je kazala da žene Demokratske partije socijalista u Plavu, pored doprinosa multietničkom i multinacionalnom skladu, predstavljaju jedinstven kadrovski potencijal kao rodno osviješćene žene.

”Ubijeđena sam da će novi odbor Alijanse žena u Plavu kroz programsko djelovanje nastaviti osnaživanje žena jer je to osnovna pretpostavka za izgradnju evropskog društva”, istakla je Olević.

Svojim prisustvom konferenciji upriličila je i Vera Hakaj, predstavnica žena Albanske partije Forca, koja se u svom govoru zahvalila na pozivu za učešće i istakla da je ponosna što je Plav posebno prepoznat po zajedništvu svih vjera i nacija, bez obzira na razlike u mišljenima ili političkim stavovima.

Vera Hakaj

Predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Llolla je izrazila posebno zadovoljstvo zbog prisustva na konferenciji značajnog broja članova Opštinskog odbora DPS Plav i predstavnika Savjeta mladih u ovom gradu, kao i zbog prisustva predstavnica foruma žena drugih partija, te je u tom kontekstu podvukla značaj saradnje i međusobne podrške.

”Cilj Alijanse žena neće biti da imponuje politike ili gotova zakonska rješenja već da zajedno, počevši od nivoa zajednice, identifikujemo konkretne potrebe žena i definišemo način kako racionalno i sistemski da odgovorimo na njih”, zaključila je ona.

Prisutne je pozdravio i potpredsjednik DPS-a i koordinator ispred Predsjedništva za ovu opštinu, Abaz Dizdarević, istakavši da proces uvođenja rodne ravnopravnosti u sve oblasti društvenog života u Crnoj Gori zahtijeva djelovanje u smislu proaktivnije nadgradnje kolektivne svijesti i usvajanja znanja o uzrocima i posljedicama diskriminacije na osnovu pola.

Abaz Dizdarević

”Namjera DPS-a jeste da proaktivnije pristupi rješavanju problema zastupljenosti žena u društvenoj zajednici. Najbolji primjer sistemskog djelovanja je osnivanje Alijanse žena. Nakon uspješno organizovane konferencije Alijanse žena na nacionalnom nivou, pokrenuto je formulisanje opštinskih organizacija”, objasnio je Dizdarević.

Cilj održavanja Opštinskih izbornih konferencija Alijanse žena jeste efikasniji rad stranačke strukture, kao i aktiviranje novih lica koja će u saradnji sa već ostvarenim i afirmisanim članicama naše partije doprinijeti kadrovskom jačanju partije.

”Put ka našem cilju, a to je članstvo u EU, će zahtijevati značajnije prisustvo i aktivizam žena a naša partija na ovaj način stvara dobru pretpostavku za adekvatne odgovore na pitanja prijema u zajednicu evropskih naroda”, zajednički je ocijenjeno na konferenciji u Plavu.

Konferenciji su prisustvovale i potpredsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Nemša Omserhodžić, članica Predsjedništva AŽ kao i koordinatorka za Plav i poslanica u Skupštini Crne Gore Suzana Pribilović, predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, gošće i gosti iz opština okruženja Andrijevice i Petnjice, kao i predstavnice foruma žena iz partija u lokalnom parlamentu, i to: Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke, Albanske Alternative i Force.

Ostavite komentar

Komentari (0)