test

Bastać: Naknade za odvojeni život kasne, nadležni hitno da riješe problem ljekara specijalizanata

Standard

11/05/2022

14:32

Kako je javnost upoznata, ljekari na specijalizaciji, među kojima sam i ja, su se našli u teškoj finansijskoj situaciji od februara tekuće godine kada su počela kašnjenja sa isplatom naknada za odvojeni život, saopštio je dr Aleksa Bastać, član Predsjedništva Savjeta mladih DPS Crne Gore i odbornik u Skupštini Prijestonice.

“Naime, nama specijalizantima trenutno kasni isplata dvije naknade za odvojeni život i trenutno od svoje plate ne možemo da pokrijemo obaveze prema stanodavcima što za posljedicu ima činjenicu da nećemo moći da obavljamo specijalizaciju u predviđenoj ustanovi.

Prethodna vlada je promijenila praksu isplaćivanja naknada za odvojen život kada ih je izdvojila od isplata ličnog dohotka. Tada su predstavnici Fonda i direktorica KCCG kazali da će ubuduće ove naknade biti isplaćivanje krajem mjeseca”, kaže pa dodaje:

“Kako ulazimo u treći mjesec bez tih naknada, a stanodavci postaju nestrpljivi, pitamo se da li zbog ovih trivijalnosti treba da trpi edukacija mladih ljekara.

Da li država smatra da postoji preča obaveza od brige za zdravlje njenih građana?”, pita se Bastać.

“Podsjećam da se radi o 150 ljekara različitih profesionalnih profila od kojih će zavisiti zdravstveni sistem u budućnosti. Nije neophodno podsjećati da su kolege specijalizanti iznijeli veliki teret borbe protiv kovida kada su vraćani u matične ustanove iz edukativnih centara, pri čemu im se za to vrijeme produžio specijalistički staž”.

“U krajnjem, apelujem na nadležne institucije da po hitnom postupku riješe identifikovani problem i da definišu datum u mjesecu do kojeg se naknade moraju isplatiti. U suprotnom, ljekari će biti primorani da pokrenu sporove pred nadležnim sudskim instancama”, zaključuje u saopštenju član Predsjedništva Savjeta mladih DPS Crne Gore.

Ostavite komentar

Komentari (0)