test

Bečić: Ako izostane dogovor, imaćemo svog predsjeničkog kandidata

Standard

21/01/2023

12:22

U prethodnim danima Demokratska Crna Gora je kao čin dobre volje iskazala javno stav da se partije slične programske orijentacije ujedine oko zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima, saopštio je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić. Između ostalog Bečić poručuje da će ukoliko zbog, kako kaže, nedostatka vizije i odgovornosti, nepromišljeno partije sličnih orijentacija ne postignu dogovor o zajedničkom predsjedničkom kandidatu, Demokrate imati svog kandidata.



Prema njegovim riječima, ova ponuda je bila dobronamjerna i usmjerena na pravičan cilj i sigurnu budućnost Crne Gore koja bi bila ostvarena pobjedom zajedničkog kandidata, najvjerovatnije već u prvom krugu.

“Veoma je pogrešno ovaj čin naše dobre volje tumačiti kao našu slabost. Naprotiv, to je izraz snage, državničke mudrosti i prije svega odgovornosti prema građanima i državi. Sasvim je jasno da bi zajednički kandidat ključnih građanskih partija bez većih problema odnio pobjedu na predsjedničkim izborima. Jasno je zašto to pojedinima ne odgovara, pa nelagodu zbog toga i ne skrivaju, ali nije jasno zašto partijama slične orijentacije to ne odgovara”, navodi Bečić.

Umjesto, dodaje, da razumno politički promisle ovu odluku, njihovi potencijalni partneri najavljenim činom odbijanja te ponude mogu da ponesu teško breme odgovornosti ukoliko zbog razjedinjenosti građanskog bloka ojača ili pobijedi politika kriminala, korupcije, ekstremizma i podjela.

“To bi značilo ugrožavanje demokratskog razvoja i dalje usporavanje evropskog puta. Stoga još jednom pozivamo na odgovornost sve partije i političke aktere koji se prirodno nalaze na sličnim pozicijama braneći Crnu Goru od kriminala i podjela, da se još jednom razumno i prije svega odgovorno ponesu prema odlukama koje će donijeti jer pobjednička formula postoji i vrlo je jednostavna”, kaže Bečić.

Što se Demokrata tiče, naglašava on, njihova ruka je ispružena ljudima koji vole svoju zemlju, koji vjeruju u njenu evropsku budućnost i koji su spremni da se bore protiv podjela koje su nam nanijele toliko zla.

“No, moramo ovom prilikom jasno reći da snaga Demokrata leži u našoj energiji, političkoj mudrosti i spremnosti na borbu u svim uslovima. To jednostavno znači da ukoliko zbog nedostatka vizije i odgovornosti, nepromišljeno partije sličnih orijentacija ne postignu dogovor o zajedničkom kandidatu, Demokrate će kao snažna partija imati kandidata. Dakle, naša ruka dogovoru o zajedničkom kandidatu je ispružena, ali ne zadugo”, zaključio je Bečić.

Izvor (naslovna fotografija):

Aleksa Bečić

Ostavite komentar

Komentari (1)

qyu

21 Jan. at 18:41

Kad su u pitanju Demokrate i URA ne postoji pojam digovora već pojam ucjene na štetu srpskog naroda po svaku cijenu.