test

Bošković: Crna Gora će predano raditi na realizaciji ključnih zadataka Alijanse

Standard

08/11/2017

18:06

Ministar odbrane Predrag Bošković naglasio je da će Crna Gora, kao nova članica, predano raditi na realizaciji ključnih zadataka Alijanse, u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar Bošković učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se danas i sjutra održava u Briselu.

“On je kazao da naša zemlja aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama, te istakao da će Crna Gora nastaviti intenzivne aktivnosti na integrisanju nacionalnog sistema odbrane u sistem kolektivne bezbjednosti Alijanse. Bošković je naglasio da naša zemlja snažno podržava aspiracije zemalja regiona kada je riječ o članstvu u NATO, uz puni doprinos regionalnom miru i stabilnosti, kao jednom od prioriteta u budućem periodu”, navodi se u saopštenju.

Ministri odbrane NATO članica analizirali su do sada ostvarene rezultate na polju implementacije odluka sa Samita u Varšavi.

“U kontekstu aktuelne bezbjednosne situacije i spremnosti Alijanse da adekvatno odgovori na savremene prijetnje, ministri su razmijenili mišljenja o aktivnostima na planu dalje borbe protiv terorizma i ostalih prijetnji koje utiču na bezbjednost transatlantske zajednice. U cilju unapređenja uloge Alijanse u suočavanju sa savremenim bezbjednosnim izazovima, istaknut je značaj preventivnog djelovanja na potencijalne prijetnje koje dolaze sa teritorija van granica NATO”, rekli su iz ovog resora.

Takođe, naglašeno je da Alijansa mora odlučno pristupiti jačanju efikasnosti u odgovoru na sajber i hibridne prijetnje.

Na marginama sastanka, Bošković se susreo sa novoimenovanim ministrom odbrane Velike Britanije Gevinom Vilijamsonom. Ministri su razgovarali o saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane.

 

Ostavite komentar

Komentari (0)