test

Branki Bošnjak biće ponuđena funkcija ministra prosvjete

Standard

11/02/2022

07:13

Potpredsjednici Pokreta za promjene Branki Bošnjak biće ponuđena funkcija ministra prosvjete u novoj vladi, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede bliskim vrhu GP Ura saopštilo je da je ponuda za Bošnjak ideja koja je bliska vrhu stranke Dritana Abazovića i Civisa i koja će biti realizovana nakon što Abazović i zvanično dobije mandate od predsjednika države.



– Bošnjak je dokazani stručnjak u svojoj oblasti i poznata je po predanom radu na Zakonu o visokom obrazovanju, kritičkim pogledima na Univerzitet tokom nove vlasti, ali i kritikama na račun ministarke Vesne Bratić tokom njenog mandata – rekao je izvor Pobjede. Ukoliko prihvati ponudu, Bošnjak će imati težak zadatak da sanira katastrofalne posljedice koje je na obrazovni sistem ostavila ministarka Bratić.

Bošnjak trenutno pokriva funkciju potpredsjednice parlamenta i, za razliku od predsjednika te partije Nebojše Medojevića, u dobrim je odnosima sa liderima koalicije Crno na bijelo Dritanom Abazovićemn, Srđom Pavićevićem i Milošem Konatarom.

O tome svjedoči i sastanak koji su Konatar i Pavićević imali u jednom podgoričkom lokalu upravo sa Bošnjak i poslanikom Brankom Radulovićem u jeku optužbi lidera PZP Nebojše Medojevića na račun Abazovića, uključujući i one šovinističke prirode.

Izvor Pobjede je kazao da je plan da – ponudom za Bošnjak – nova parlamentarna većina, zajedno sa poslanicima PZP, dosegne brojku od 54 poslanika što je dovoljno za izbor svih sudskih i tužilačkih funkcija, ali i za korjenitu izmjenu izbornog zakonodavstva. To su prioriteti nove vlade, koje je budući mandatar Dritan Abazović predstavljao političkim strankama proteklih dana.

Izvori Pobjede ocjenjuju da se na Branku Bošnjak i konkretno Pokret za promjene ne odnosi stav specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da ,,DF nije partner SAD“, što je bio signal da u vladi ne mogu biti lideri DF-a.

PZP ima programsku odredniciu o članstvu u NATO.

Bošnjak je pokazala svoj demokratski kapacitet i evropsko opredjeljenje činjenicom da je jedina od poslanika Pokreta za promjene podržala Rezoluciju o Srebrenici pretrpjevši velike kritike od strane lidera DF-a. Ostali poslanici, njih četiri, su bili uzdržani.

Tada je kazala kako je izjava da je ideološki zastranila od bilo koga, pa zvao se on i Andrija Mandić, koji je, kako je istakla, njen dugogodišnji kolega i prijatelj, krajnje tendenciozna, neargumentovana i nekorektna.

,,O kakvoj izdaji principa on priča… Sigurno to o čemu priča nijesu principi na kojima je nastao Demokratski front, niti je to sadržano u našim programima i dokumentima, pa čak ni u neformalnim dogovorima. Ono što je za mene najvažnije, nikada nijesam izdala i pogazila svoje principe na kojima čvrsto stojim 30 godina, a zbog kojih sam nerijetko pod bivšim režimom prolazila i ličnu i profesionalnu golgotu, na što sam vrlo ponosna“, navela je tada Bošnjak.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Bošnjak je dokazani stručnjak u svojoj oblasti i poznata je po predanom radu na Zakonu o visokom obrazovanju, kritičkim pogledima na Univerzitet tokom nove vlasti, ali i kritikama na račun ministarke Vesne Bratić tokom njenog mandata

Ostavite komentar

Komentari (0)