test

Burić povukao prijavu za VDT-a

Standard

18/07/2022

10:34

Kandidat za vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić povukao je prijavu na javni poziv Tužilačkog savjeta za izbor na tu funkciju saznaje Antena M.



Podsjećamo, Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu trebalo je danas da obavi njegovo konsultativno saslušanje.

U dopisu koji je Burić dostavio predsjedniku Odbora Momu Koprivici, navodi da mu je nakon više od 30 godina provedenih u državno-tužilačkoj organizaciji i obavljanja poslova državnog tužioca na svim instancama Državnog tužilaštva, predlog ranijeg sastava TS da bude izabran za VDT-a činio veliku čast.

Podsjetio je da je prijedlog Tužilačkog savjeta upućen 29.07.2021, te da Skupština u proteklih godinu nije sprovela Ustavom predviđenu proceduru.

– Imajući u vidu poruke poslate prethodnih nedjelja kroz izjave određenih poslanika-članova Odbora, cijenim da je predstojeća skupštinska procedura povodom dostavljenog predloga Tužilačkog savjeta za moj izbor u potpunosti obesmišljena, jer je ishod tog postupka već najavljen. Više puta su poslanici iz različitih poslaničkih klubova ovaj predlog javno karakterisali kao prepreku i odugovlačenje na putu postizanja “političkog dogovora” za izbor Vrhovnog državnog tužioca, čime su jasno iznijeli svoj stav da je za njih odlučivanje o dostavljenom predlogu bespredmetno i da predstavlja gubljenje vremena do raspisivanja novog javnog poziva – navodi Burić u dopisu u koji je Antena M imala uvid.

Kako bi kaže, poslanike poštedio bespotrebnog iscrpljivanja, on povlači prijavu na javni poziv TS. Ostaje, dodaje ponosan što je predlog da bude izabran za VDT-a dat od eminentnih pravnih stručnjaka. 

– Smatram da ću na ovaj način uz zahvalnost i duboko poštovanje prema članovima prethodnog saziva TS, koji su me predložili za obavljanje ove funkcije, doprinijeti ubrzanju procesa izbora Vrhovnog državnog tužioca.

Izbor VDT-a u najkraćem mogućem roku je od neprocjenjivog značaja kako za samu državno-tužilačku organizaciju, tako i za državu Crnu Goru, na njenom putu učvršćivanja vladavine prava i evropskih integracija – zaključio je Burić.

Izvor: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

Dražen Burić

Ostavite komentar

Komentari (0)