test

“Crno na bijelo” i opozicija traže izbore u 14 opština u jednom danu

Standard

19/01/2022

15:45

U Skupštinsku proceduru danas je predat predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim 31 poslanik traži da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu.



Inicijativu potpisuju poslanici kolacije “Crno na bijelo”, poslanici partija manjina, SDP-a i SD-a, kao i 16 poslanika Demokratske partije socijalista i Andrija Popović (LP).

U inicijativi je navedeno da u Zakonu o lokalnoj samoupravi („Sl.list CG“, br. 2/18, 34/19 i 38/20) poslije člana 209 dodaje se novi član koja glasi: Zakonu o lokalnoj samoupravi („Sl.list CG“, br. 2/18, 34/19 i 38/20) poslije člana 209 dodaje se novi član koja glasi: „član 209a Izuzelno od odredbe Člana 37 stav i ovog zakona prvi naredni izbori za odbomike u skupštinama opština: Ulcinj, Berane i Plužine, u skladu sa ovim zakonom, ođržaće se u 2022. godini istovremeno sa održavanjem redovnih izbora za odbomike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci opštine u okviru Glavnog grada i Skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Odbomicima u skupštinama opština: UIcinj,Berane i Plužine produžava se mandat do izbora ođbornika koji će se održati u smislu stava i ovog člana.

U razlozima za donošenje zakona se navodi da se društvena energija u Crnoj Gori “nepotrebno se rasipa na učestale izbome procese”, jer se, kako se navodi, lokalni izbori u pojedinim jedinicama lokalne samouprave održavaju  jedni za drugim u različitim vremenskim intervalima. 

”Takav način organizovanja održavanja lokalnih izbora krajnje je neracionalan, neekonomičan, i društveno u mnogo čemu neprihvatljiv. Istekom četvorogodišnjeg mandata odbomika, saglasno važećem izbomom zakonodavstvu, u 2022. godini izbori za odbomike u skupštinama jedinica lokalne samouprave bili bi održani: u opštini Ulcinj početkom mjeseca marta 2022. godine; u opštini Berane krajem mjeseca marta 2022. godine, a u opštini Plužine krajem mjeseca maja 2022.godine; u Glavnom gradu Podgorica, Golubovcima opštini u okvim Glavnog grada i opštinama: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav,Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik početkom mjeseca juna 2022. godine. Sto znači da bi u periodu od mjeseca marta 2022. godine do mjeseca juna 2022. godine bila održana najmanje tri odvojena izboma proces”, navodi se u obrazloženju inicijative.

Dodaje se da je Evropska komisija u Izvještaju za Cmu Gom za 2019. godinu, u poglavlju koje se odnosi na izbore, između ostalog ocijenila: „đa su lokalni izbori nastavili da se odvijaju jedni za dmgima, što čini posmatranje sa međunarodnog nivoa teškim i ostavlja mnoštvo prilika da se tvrdi da postoje nepravilnosti koje se ne mogu nezavisno cijeniti.”

Tekst inicijative možete pronaći OVDJE.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)