test

Crnogorsko društvo žrtva partitokratije

Standard

13/08/2022

08:09

Piše: Veselin Radulović

U institucijama takvog sistema, po pravilu, nema mjesta za profesionalace i osobe sa integritetom. Političke partije, preko trgovine i korupcije, institucije pune mediokritetima i partijskim vojnicima, sa veoma upitnim stručnim referencama. Takva praksa traje decenijama i još uvjek nijesmo imali ni pokušaj otklona od takve prakse od bilo koje političke partije. Vidjeli smo da vlast, odnosno politička većina može da se promijeni, ali još nijesmo vidjeli promjene u sistemu koje bi značile kvalitativni pomak u ključnim oblastima od kojih zavisi napredak Crne Gore ka EU.

Zato Crna Gora konstantno ima ozbiljne probleme sa korupcijom i kriminalom i imaće ih i dalje sve dok se prvo ne obračuna sa partitokratijom koja je pokrovitelj i glavni zaštitnik korupcije I kriminala.

Zato je i dalje neizvjestan izbor članova Sudskog savjeta i VDT-a jer deblokada i profesionalizacija pravosuđa trebalo bi da obezbijede vladavinu prava, a to nije u interesu partitokratije.

Svjedoci smo da se deblokada pravosuđa, odnosno izbor članova Sudskog savjeta i VDT-a, otvoreno uslovljava političkom trgovinom i ostvarenjem partijskih interesa. Na isti način trguje se i izborom sudija Ustavnog suda. Takva neodgovornost političkih partija prijeti da u potpunosti parališe pravni sistem.

Skoro sam siguran da će političke partije učiniti sve kako bi usporile punu profesionalizaciju pravosuđa i kako bi na ključnim pozicijama postavili osobe koje mogu da kontrolišu.

Ako se uskoro ne izaberu članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, EU i domaćoj javnosti poslaće se poruka da su političari ti koji su prepreka uspostavljanju sistema vladavine prava i da su istovremeno zaštitnici korupcije I kriminala. Međutim, ista poruka će se poslati ako se i izvrši izbor, ali sa osobama koje ne bi štitile i zastupale javni, već određeni partijski interes.

Na kraju, prije više godina napisao sam jedan tekst u kome sam opisao da političke partije u CG funkcionišu na istim principima kao kriminalne organizacije. Ne čelu svake je neprikosnoveni vođa od čije volje zavisi položaj svih pripadnika – vojnika. Od njega zavisi ko će i gdje biti postavljen kada partija dođe u poziciju da uslovljava i trguje. Zato se njegova riječ ne dovodi u pitanje i hijerarhija se poštuje strogo. Moć ide od njega pa naniže, a prihodi suprotnim smjerom. To je suština svih političkih partija na ovim prostorima. Ideološka, nacionalna, vjerska ili druga slična pitanja, služe im da tu suštinu prikriju.

Tom suštinom treba da se bave tužilaštvo i nezavisno pravosuđe i tu je odgovor zašto se pravosuđe drži u blokadi i zašto profesionalci i osobe od integriteta ne mogu dobiti političku podršku.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)