test

„Čuvajući“ Sinjajevinu Abazović puni tuđi budžet

S Rastoder

14/11/2022

06:56

Crnogorski vojnici koji će od januara iduće godine biti dio NATO misije u Bugarskoj, za učešće u toj misiji, obučavaće se na poligonu Krivolak u Sjevernoj Makedoniji, jer za sada ne postoji saglasnost Vlade da se na Sinjajevini formira poligon na kojem bi se obučavali crnogorski vojnici.



Iz Ministarstva odbrane, kojim trenutno rukovodi ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, kažu da su u toku pregovori o korišćenju Krivolaka, za šta će Vlada opredijeliti 180.000 eura za 10 dana obuke.

U cilju priprema za upućivanje u eVA Bugarska, u toku je komunikacija sa Ministarstvom odbrane i Generalštabom Oružanih snaga Sjeverne Makedonije za korišćenje poligona Krivolak, tokom decembra 2022. godine. Obuka pripadnika Vojske na poligonu Krivolak predstavlja nastavak višegodišnje saradnje dva ministarstva odbrane u korišćenju zajedničkih kapaciteta u okviru NATO-a, a u duhu odlične savezničke saradnje i podrške. Sredstva neophodna za realizaciju kolektivne obuke, u trajanju od 10 dana, iznose oko 180.000 eura – kazali su Pobjedi u Ministarstvu odbrane.

Plan Ministarstva je da se u Bugarsku uputi 36 pripadnika Vojske Crne Gore, sa pripadajućom individualnom i kolektivnom opremom, početkom 2023. godine.

Troškovi učešća crnogorskog kontingenta u eVA u Bugarskoj na godišnjem nivou iznose oko 1.400.000 eura – kazali su iz Ministarstva.

Vlada je na sjednici 20. oktobra usvojila „odluku o hitnoj potrebi izbora vježbovno-strelišne prostorije radi pripreme Vojske Crne Gore za učešće u aktivnostima odgovora na krize i realizacije NATO i nacionalnih vježbi“ u kojoj je konstatovala da „obuka crnogorskih kontingenata u kontinuitetu na poligonima drugih država nije moguća jer značajno komplikuje planiranje ciklusa obuke“.

Takođe su kazali da će „obuka kontingenata za upućivanje u područje krize predstavljati kontinuitet, jer će se odmah nakon završetka obuke prvog, početi sa obukom drugog kontingenta, i tako redom do prestanka potrebe za njihovim angažovanjem“.

Uprkos jasnoj potrebi za poligonom, koja bi u narednom periodu mogla biti izraženija zbog povećanog broja vojnika koji učestvuju u misijama, za sada nema najava da bi to pitanje moglo biti riješeno.

Premijer Dritan Abazović rekao je nedavno da ne smatra da je Sinjajevina najbolje mjesto za poligon, ali nije ponudio novo rješenje na kojem bi se vojska pripremala za misije. Za pripremu snaga za odvraćanje i odbranu Alijanse na istočnim granicama nije moguće realizovati na poligonima u kasarnama, pa je na teritoriji Crne Gore neophodno imati adekvatan prostor na kojem je moguće kreirati scenario i uslove približne borbenim, realizovati taktička uvježbavanja jedinica i bojeva artiljerijska gađanja, kao i gađanja na većim daljinama naoružanjem koje je instalirano na lakooklopnim patrolnim vozilima JLTV „Oškoš“.

Ranije ove godine, NATO je aktivirao u Bugarskoj novu multinacionalnu borbenu grupu u kojoj će učestvovati više od 1.000 vojnika, što se povezuje sa jačanjem istočnog krila Alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu. To je jedna od četiri nove borbene grupe za jačanje istočnog krila NATO nakon početka rata u Ukrajini. Komanda je povjerena Italiji, koja će dati i najviše vojnika, a učestvuju i druge NATO članice. Rad na uspostavljanju borbene grupe počeo je u martu, kada su članice Alijanse odlučile da formiraju četiri nove borbene grupe u okviru pojačane borbene budnosti NATO zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

Rukfaš

14 Nov. at 07:30

Ima i za to rješenje… Da MO da MILON Crkvi Srbije a ova će da obezbijedi da se Vojsci Cre Gore dozvoli da na Sinjajevini “trenira” (tako veli kudravi Vučić). I onako se crkva iz inostranstva sve pita a alavi su na pare.