test

Dajković: Zaslužni kulturni radnici – najzaslužniji za propast kulture

Standard

13/12/2017

10:25

Ukinute socijalne nadoknade majkama sa troje i više djece, desetine zatvorenih fabrika, hiljade otpuštenih radnika, nekoliko desetina hiljada nezaposlenih na birou rada, višestruko uvećan javni dug, propast nacionalnog avio prevoznika i basnoslovno skup auto put – nisu bili dovoljan razlog da se konačno ukinu diskutabilno stečene i bezobrazno visoke nacionalne penzije ”zaslužnim” kulturnim radnicima u Crnoj Gori, te makar malo rastereti državni budžet, saopštio je Vladislav Dajković, član GO DEMOS-a.

 

Ta praksa, kako navodi, osim što je nepoznata (ili bar ukinuta) u razvijenom svijetu, naš budžet opterećuje sa 300 000 eura godišnje.

“Za ovu priliku izdvajamo takozvane zaslužne kulturne radnike poput Radmile Vojvodić, njenog supruga Branislava Mićunovića, ili, pak, bivše ministre, Janka Ljumovića i Pavla Goranovića, koji prihoduju svakog mjesecaoko 1000 eura (!) pored svojih plata, zbog navodnih zasluga u crnogorskoj kulturi.Shodno obrazloženju vlasti da su: ”nacionalne penzije ustavna kategorija i ne mogu se retroaktivno ukinuti”, postavljaju se dva ključna pitanja: Čime su ovi umjetnici – osim što su zadužili DPS – zadužili i crnogorsku kulturu, da bi doživotno (pored svojih plata) primali drsko visoke penzije, a da, paradoksalno, nisu ispunili ozbiljne kriterijume za status kulturne elite na koji pretenduju, ali ni starosni uslov?  Zašto je država – kršeći princip retroaktivnosti – ukinula majkama Ustavom zagarantovane nadoknade, a tkz. zaslužnim radnicima nije ukinula nacionalne penzije”, saopštio je Dajković.

No, kako dodaje, zemlji u kojoj sedmostruki premijer naziva poslanike bitangama, u zemlji u kojoj su vrijednosti koje su je nekad krasile anulirane, u zemlji u kojoj nas na svakih ”minut-dva” zatrpavaju sa 5-6 laži, i u zemlji u kojoj nekadašnja direktorka Javnog servisa čeka da sesa bolovanja vrati na obećanu funkciju pa da ”ozdravi” – naivno je očekivati smislen odgovor vlasti.

“Ipak, imajući u vidu da je kultura u Crnoj Gori odavno dotakla dno i da su tom činu genocida nad kulturom najviše doprinijeli kulturni radnici poput nekih od gorepomenutih – koji su svojevremeno ekstazirano nazdravljali u Splendidu (ne)osuđenim ubicama i dilerima droge – stiče se utisak da su zaslužni (i preplaćeni) kulturni radnici upravo najzaslužniji za propast kulture u Crnoj Gori.To, nažalost, potvrđuje i nedavni nacionalni skandal sa pokradenim eksponatima iz državnih muzeja, koji, kako vidimo, prolazi bez ičije odgovornosti. Zbog svega navedenog, Demos ostaje pri ranije proklamovanom stavu i insistira na oštrom zaokretu u kulturnoj politici, apelujući još jednom da nacionalne penzije usmjerene ka takozvanim zaslužnim kulturnim radnicima – treba ukinuti, a taj ne mali novac preusmjeriti ka socijalno najugroženijim kategorijama društva”, poručio je Dajković.

Ostavite komentar

Komentari (0)