test

Darmanović: Jedinstvo i solidarnost NATO saveznika značajno za suočavanje sa COVID-19

Standard

02/04/2020

18:52

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović smatra da jedinstvo i solidarnost NATO saveznika značajno za suočavanje sa COVID-19.

Darmanović je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova NATO koji je organizovan putem video konferencije.

Jedna od ključnih tema sastanka bile su bezbjednosne implikacije COVID-19 krize na Alijansu i saveznice. S tim u vezi, na sastanku je usvojena Deklaracija u kojoj se ističe solidarnost i odlučnost saveznica da kroz međusobnu saradnju i koordinaciju s drugim međunarodnim partnerima doprinesu suzbijanju pandemije koronavirusa.

Saveznice pokazuju zajedničku posvećenost tom cilju kroz niz instrumenata i kapaciteta koji su im na raspolaganju u okviru Alijanse, uključujući avionski transport kritične medicinske opreme, pružanje podrške u vidu medicinskog osoblja i profesionalaca, razmjenu praksi,  naučnih i tehnoloških znanja – navodi se u Deklaraciji.

Na sastanku je razmotrena i operativna spremnost Alijanse da ispuni ključne zadatke, kao i načini suprotstavljanja rastućoj dezinformacionoj kampanji povodom COVID-19, kroz pravovremeno, precizno i transparentno informisanje javnosti. Takođe, bilo je riječi o jačanju otpornosti saveznica i sposobnosti vlada da odgovore na nepredviđene događaje.

Ministar Darmanović je istakao važnost jedinstva i solidarnosti, kao i zajedničkih napora i podrške u suočavanju s krizom COVID-19, kako na bilateralnom planu, tako i kroz multilateralne mehanizme.

Ukazao je na značaj vojnih snaga za nacionalne napore u suočavanju s pandemijom, ali istovremeno i na potrebu da se operativni kapaciteti Alijanse i saveznika zadrže na visokom nivou. U vezi s dezinformacijama, šef crnogorske diplomatije je istakao važnost neophodne redovne razmjene informacija među saveznicima, ali i identifikovanje i efektnije komuniciranje konkretnih doprinosa članica NATO u borbi s trenutnom krizom.

Tokom sastanka, ministri su razgovarali i o projektovanju stabilnosti van granica Alijanse, s posebnim fokusom na Jug, i jačanju politike odvraćanja i odbrane, te razmotrili i ostale izazove koje utiču na bezbjednost evroatlantskog područja. Ministri su i formalno dali mandat ekspertskoj grupi za strateško promišljanje da otpočne s radom i pripremi set preporuka za jačanje jedinstva i političke dimenzije Alijanse.

Saveznici su poželjeli dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji, koja je po prvi put učestvovala na sastanku kao članica Alijanse.

Izvor (naslovna fotografija):

Meeting of the North Atlantic Council in Foreign Ministers’ session via tele-conference with opening remarks by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Ostavite komentar

Komentari (0)