test

Evropa sad odgovorila Demokratama: O predsjedničkom kandidatu kada skratite mandat

Standard

16/01/2023

12:56

Pokret Evropa sad će se o ponudi Demokrata po pitanju koalicije i prijedloga za predsjedničku i premijersku funkciju izjasniti i donijeti odluku na stranačkim organima kada se za to steknu uslovi, saopšteno je iz tog pokreta.



Poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović pozvao je Pokret “Evropa sad” u predizbornu koaliciju, nudeći im da prvi predlože kandidata za predsjednika države ili premijera.

Iz Evrope sad odgovaraju da će prioritet pri donošenju te odluke svakako biti programski principi i ciljevi, a ne pojedinci.

  • Za sada imamo izvjesne samo predsjedničke izbore i zainteresovani smo da iskreno i bez kalkulacija podržimo zajedničkog predsjedničkog kandidata Evrope sad! i parlamentarne većine, ako ona nakon propalih pregovora oko 44. Vlade uopšte i postoji. Smatramo da ukoliko te većine nema, onda ne treba više zloupotrebljavati 30. avgust. Nažalost, promjene koje su se tada desile, potpuno su obesmišljene raznim zajedničkim glasanjem djelova avgustovske većine sa DPS-om, te tadašnji izraz većinskog raspoloženja građana više nije isti – navedeno je u odgovoru Pokreta Evropa sad.

Naime, kako ističu, imaju političke aktere i nezaustavljivi pad DPS-a, te blokadu institucija i nefunkcionalan parlament, koji u ovom sastavu ne može odgovoriti dolazećim izazovima.

  • Stoga je neophodno da se prvo izaberu sudije Ustavnog suda i skrati mandat aktuelnom sazivu Skupštine, kako bi se stvorile pretpostavke za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a time i stekli uslovi da se Evropa sad!, koja će imati konkretan plan i program, izjasni o nastupu na istim.
    Ukoliko nema održivog rješenja, a sve parlamentarne partije ponavljaju da ne bježe od izbora, koji su jedini izlaz iz aktuelne krize, onda očekujemo da konačno postupe državnički i odgovorno prema svojim građanima. To je trenutno interes i volja najvećeg broja građana Crne Gore – zaključuju u Evropi sad.
Izvor (naslovna fotografija):

Pokret Evropa sad

Ostavite komentar

Komentari (0)