test

Fajon: EU bi mogla razmotriti zaustavljanje pregovora sa Crnom Gorom, situacija je zabrinjavajuća

Standard

21/12/2022

15:13

Ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon kazala je da je situacija u Crnoj Gori jako zabrinjavajuća, te da je potrebno što prije uspostaviti Ustavni sud. Očekuje da se do petka raspiše konkurs za prijavu kandidata za imenovanje četiri sudije Ustavnog suda, napominjući da bi postupak izbora četiri sudije morao biti završen do kraja januara.



“Slovenija i Austrija su prijateljice politike širenja EU i napretka država Zapadnog Balkana na tom putu. Tu smo i zato što želimo da pomognemo i zato što nam je stalo do evropske budućnosti Crne Gore”, rekla je Fajon na konferenciji za medije.

Sva nedavna politička dešavanja u Crnoj Gori, kako je rekla, izazvala su duboku krizu institucija i doprinijela usporavanju prostupnih pregovora.

“Situacija je jako zabrinjavajuća, alarm je tu. Tokom razgovora sa predsjednicima države, Vlade i Skupštine saglasili smo se da je krajnje vrijeme da se reaguje. Potrebno je koliko sjutra uspostaviti Ustavni sud, imenovati četiri ustavne sudije. Očekujemo da će se ovog petka uspostaviti postupak za imenovanje četiri sudije Ustavnog suda i ovaj postupak bi morao da se završi najkasnije do januara. To je ključno da se Crna Gora iskopa iz najdublje i najgore institucionalne krize”, poručila je Fajon.

Ona je rekla da potpuno podržavaju ovu Vladu.

“Velika je podrška Crnoj Gori na evropskom putu. Važno je da znate da, i pored rata u Ukrajini, nijesmo zaboravili na Zapadni Balkan”, naglasila je Fajon.

Ona je poručila da želi da i crna Gora ima podršku Evropske unije.

“Crna Gora je jedan od najbližih partnera EU, zemlja kandidat koja je najviše napredovala u pregovorima i jasno vidimo budućnost naroda Crne Gore u EU. Vaša država je višegodišnji, nepokolebivi saveznik EU, potpuno usklađena sa našom vanjskom politikom i aktivno je angažovana u našoj podršci Ukrajini i našim mjerama protiv ruske agredije. I kada je visoki predstavnik Žozep Borelj posjetio Crnu Goru u julu, politički lideri u Podgorici su nas uvjerili u njihovu posvećenost u pristupanju zemlje EU i da krenu naprijed u reformi u oblasti vladavine prava, uključujući i imenovanje članova pravosuđa. Nažalost, to se do danas nije dogodilo, zato smo tu”, naglasila je Fajon.

Ona je poručila da će izvijestiti visokog predstavnika Borelja i sve zemlje Evropske unije o ovoj posjeti.

“Alarm za buđenje je tu. Ja sam, nakon današnjih sastanaka sa predsjednikom države, Vlade i Skupštine, optimista”, poručila je Fajon.

Na pitanje da li su ovdje u ulozi medijatora za rješavanje političke krize, Fajon je odgovorila potvrdno.

Da. Može se razumjeti da smo tu kao medijatori EU u ime Borelja, on nam je dao mandat. Dakle, govorimo jezikom EU i sve o čemu smo danas razgovarali prenijećemo zemljama Evropke unije.

Ona je istakla i da je promjena Zakona o predsjedniku jako upitna.

“Znamo stav Venecijanske komisije. Ako će biti pokušaj formiranja nove vlasti ozbiljno ćemorazmotriti saradnju sa Vladom koja će biti formirana na osnovu upitnog Zakona”, naglasila je Fajon.

Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)