test

Fašizam na zidu

Standard

14/08/2020

07:10

Usvojim Iskazima za istoriju, Milovan Đilas smatra „da je rat protiv fašizma preloman, epohalan za savremenu svjetsku istoriju. Iz njega su izišle Ujedinjene nacije, ljudska prava, raspad kolonijalizma i rasizma, a u daljem razvoju i slabljenje komunizma, itd. Zbog toga oni koji su se našli van tog toka, na suprotnoj strani zbog 'borbe protivu komunizma', ispali su iz istorije ili joj se suprotstavili – ako pod istorijom treba razumjeti učešće u borbama značajnim i presudnim za širenje ljudskih prava“.



Taj rat protiv fašizma, na žalost, nije završen. Pokazuje to, ovih dana, i četnički rukopis na fasadama kuća beranskih žitelja. Grafiti koji nijesu „dječja igra“ pokušaj su četničkog etiketiranja jednoga grada.

Postoje grafiti koji ne mogu da se prekreče, jer jihov sadržaj autori preslikavaju iz svojih političkih programa. Ti grafiti su živi i uvijek su prijetnja i kada su na zidovima i kada putuju vazduhom.

Oni pokazuju da Drugim svjetskim ratom fašizam nije poražen. Oni su śeme prefarbano u sto boja. Fašizam na zidovima – fašizam u glavama! Ovim na zidovima pristoji samo crna boja – ovim u glavama pristaju samo te glave.

Grafiti tih sadržaja ne ruže samo zidove. Oni su zlo jednoga društva. A još je Jung kazao: „Zlo je postalo odlučujuća činjenica realnosti. Prisustvo zla u svijetu ne može da se prenebregne tako što će se o njemu govoriti na zaobilazan način“.

Mnogi su o aktuelnim beranskim grafitima govorili, ili pokušali da govore, na zaobilazan način. Pročitani su i grafiti i oni. Pročitani kroz apsurd onih, kojima, navodno, smetaju grafiti čije su teze razvili u sopstvenim partijskim programima!! Ili, bolje kazano, grafiti su crna slova istrgnuta iz tih njihovih partijskih programa.

Građanska Crna Gora neće krečiti beranske grafite, već će ih, za vazda, izbrisati iz glava autora i njihovih mentora. Građanska Crna Gora je živi antifašistički zid. Pa je, i ovih dana, četništvo u Beranama udarilo glavom o taj zid.

Ovi grafiti nijesu pisani crnogorskim jezikom i pismom! Oni su rukopis samo njihovoga jezika – jezika mržnje. To je i njihov prepoznatljivi stil. Anticrnogorski! Rukopis koji je poražen.

Draško Došljak

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Postoje grafiti koji ne mogu da se prekreče, jer jihov sadržaj autori preslikavaju iz svojih političkih programa. Ti grafiti su živi i uvijek su prijetnja i kada su na zidovima i kada putuju vazduhom

Ostavite komentar

Komentari (0)