test

Gegaj: Leposavić ima zadatak da uzdrma građansku, nezavisnu i multivjersku Crnu Goru

Standard

02/04/2021

07:01

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj kazao je u intervjuu za Pobjedu da su skandalozno djelovanje i javni istupi ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića bili okidač za veoma oštru reakciju međunarodne zajednice.



Gegaj, međutim, kaže da ne očekuje ostavku Leposavića, jer on ,,sprovodi zadatak”.

– On je na zadatku da nezavisnu, građansku, multinacionalnu, multivjersku, demokratsku i evropsku Crnu Goru uzdrma kao takvu – kazao je Gegaj za Pobjedu.

POBJEDA: Zašto ne očekujete Leposavićevu ostavku i pored oštre reakcije međunarodne zajednice, regiona, UN i ključnih država EU i NATO?

GEGAJ: Što se tiče međunarodne zajednice, a pod tim pojmom podrazumijevam zapadne zemlje – SAD, Veliku Britaniju i zemlje članice Evropske unije – ona je uvijek prema dešavanjima u Srebrenici bila krajnje određena, shodno činjeničnom stanju. Srebrenica je najsuroviji genocid u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Istina je da je ista ta međunarodna zajednica podržala promjenu vlasti u Crnoj Gori i ponudila podršku da bi Crna Gora nastavila kretanje prema članstvu u EU ubrzanim tempom.

Ali, djelovanje ministra Leposavića je postalo je jedan od okidača da ta međunarodna zajednica razmatra ozbiljno: što se dešava sa Crnom Gorom i u kom pravcu nju trenutna vlast void? Reakcije na izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava (da ironija bude veća) o nepostojanju genocida u Srebrenici, bile su munjevite od strane relevantnih adresa u SAD, Velikoj Britaniji i EU.

Tonovi su takvi da Crna Gora nikada do sada nije osjetila ovu oštrinu njenih zapadnih partnera. Ali uprkos tome, znajući odakle dolazi Leposavić, prateći njegovu drskost, malicioznost i sofističku retoriku, uopšte ne očekujem da će on dati ostavku i po cijenu da prijeti pad Vlade.

POBJEDA: Zašto? 

GEGAJ: On je na zadatku da nezavisnu, građansku, multinacionalnu, multivjersku, demokratsku i evropsku Crnu Goru uzdrma, kao takvu. A današnja Crna Gora postaje sve više svjesna, vidi opasnost gubljenja nezavisnosti, te se veoma ozbiljno reorganizuje da sačuva dostignuća i nastavi još brže njen put prema evroatlantskim integracijama, demokratskim vrijednostima i prosperitetu njenih građana.

POBJEDA: Iz Vlade imamo nemuštu reakciju na ministrov stav, izuzimajući, reklo bi se – zakašnjelu reakciju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića?

GEGAJ: Vlada Crne Gore nije reagovala na skandaloznu izjavu, već tek nakon brojnih osuda upućenih od strane međunarodne zajednice. I kako je to učinila? Oni ne osuđuju genocid koji se desio u Srebrenici, nego, zbog straha od ozbiljnih mjera međunarodne zajednice, „poštuju“ Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta, koju je usvojio crnogorski parlament 2009. godine. Čista hipokrizija! Treba napomenuti da je zbog genocida u Srebrenici čitava holandska vlada podnijela ostavku 16. aprila 2002. godine. Da li će to ova crnogorska Vlada učiniti? Ne, neće učiniti.

Prije svega zato što se njihov zadatak završava kada u organizacionom smislu Crna Gora bude u potpunosti poljuljana kao nezavisna država, a uspio njihov „srpski svet“.

POBJEDA: Mislite, da je njihov zadatak urušavanje savremene, nezavisne države? 

GEGAJ: Da. Crna Gora je za njih – sudeći po izjavi sadašnjeg predsjednika Vlade, koji je priznao, da se on pitao da Crna Gora ne bi postojala kao nezavisna država – samo geografski pojam primorskog kraja našeg susjeda. Očekujem da se demokratskim sredstvima okonča ova farsa i Crna Gora sanira nastalu štetu od nje, a takođe i mane prethodne vlasti, i da nastavi njen put ka boljim danima.

POBJEDA: Osim Srebrenice, imamo i problematičnu izjavu Leposavića koji Kosovo, nezavisnu državu koju je priznala Crna Gora, naziva Kosmetom što je geografski pojam ili skraćenica za Kosovo i Metohiju…

GEGAJ: Ministar Leposavić omalovažava nezavisnu državu Republiku Kosovo kada je svodi u srpski geografski pojam „Kosmet“. Ministrica Bratić je mišljenja da Albanci nemaju šta da traže u intelektualnom, naučnom i kulturološkom biću Crne Gore. Crnogorci su, po njima, proizvod nekog inženjeringa…

Ne očekujem da će promijeniti svoje stavove, čak ni pod pritiskom sa Zapada

Neka ljudi u Vladi znaju: manjine će za njih biti kamen spoticanja

POBJEDA: Kako komentarišete sukob na relaciji Vlada – Opština Tuzi, da li se radi o nastavku povlačenja poteza usmjerenih protiv manjinskih naroda?

GEGAJ: Ova Vlada Crne Gore je nastala u ćelijama konaka manastira koji su pod upravom SPC na teritoriji Crne Gore. Ona je, takoreći, jednonacionalna. Od ove Vlade se očekuju samo napadi u pravcu manjina. To što je kulminirao sa Tuzanima je nastavak djelovanja njihove politike.

Ali manjine u Crnoj Gori, Albanci, Bošnjaci, Muslimani i Hrvati, koji su uvijek bili konstruktivna podrška crnogorske vlasti od doba kralja Nikole, su kamen spoticanja za ovu Vladu. Neka to znaju.

Izvor (naslovna fotografija):

Član GO DPS kaže da je skandalozno javno djelovanje ministra pravde bilo okidač za oštru reakciju međunarodne zajednice

Ostavite komentar

Komentari (0)