test

GI 21. maj: Abazović glavna prepreka za održivost jedva sastavljene izvršne vlasti

StandardIT

07/06/2022

14:13

Premijer Dritan Abazović ovih dana nagalašava da i pored njegove posvećenosti nije siguran da li će 43. Vlada biti uspješna, saopštili su iz GI 21. maj.

Međutim, kako navode članovi Koordinacionog odbora GI “21.maj” Andrej Nedović i Rade Bojović, “jasno je da premijer sa svojim kontroverznim izjavama i inicijativama i očiglednom zaboravnošću sam predstavlja glavnu prepreku za održivost inače jedva sastavljene izvršne vlasti”.

“S jedne strane, apologetski i po volji Vučićevog autoritarnog režima uporno zagovara tzv. Otvoreni Balkan i ujedno ponavlja da sa njegovim intimusom patrijarhom Porfirijem treba što prije da zaključi ugovor o privilegovanom statusu SPC.

S druge strane, premijer se sada sjetio da treba smanjiti poreske stope kako bi crnogorski investicioni ambijent učinili konkurentnijim, dok je koliko juče podržao pogubni populistički program “Evropa sad” kojim su korporativni i obligacioni porezi povećani za oko 70% i usklađeni sa Beogradom i Tiranom”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, da stvar bude još gora, “Abazović je primijetio i da je minimalna zarada viša u odnosu na okruženje zaboravivši da su on lično i njegova demagoška stranka zdušno i nekritički podržali neodrživi ekonomsko-socijalni program prethodne vlade”.

“Očigledno je da se Abazović ne razumije u ekonomiju i javne finansije, baš kao što će i njegovi ministri koji pokrivaju privredne i finansijske resore nastaviti da oportunistički brane neodržive mjere prethodne vlade i time guraju Crnu Goru u novi ciklus pogubnog zaduživanja.

Crnoj Gori je umjesto nedosljednosti, konfuzije, zaduživanja i neznanja potrebna vlast koja će odlučno i bez kompromisa građane suočiti sa posljedicama propalih javnih finansija i parazitskog i partitokratizovanog javnog sektora.

Samim tim, lutanja premijera Abazovića i naslućujuća nekompetentnost i oportunizam 43. Vlade nijesu niti mogu biti odgovor na težinu ekonomskih i socijalnih prilika u kojima se Crna Gora već sada nalazi”, zaključuju u saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)