test

IZBORI U PODGORICI: DPS objedinio građanski blok, “Evropa sad” pomjera raspored glasova, URA, SNP i Preokret samostalno

S Rastoder

28/09/2022

13:29

Lokalni izbori u Podgorici od višestranačja nijesu bili samo lokalni, što je razmljivo, jer glavni grad Crne Gore čini trećinu crnogorske populacije. Naredni izbori koji će se održati 23. oktobra imaju posebnu težinu s obzirom na promjene koje su se desile u posljednje dvije godine te duboku političku krizu koja je skoro paralisala institucije u CG. Sinoć je istekao rok za predaju izbornih lista.

Borbu sa odbornike u podgoričkom parlamentu 23. oktobra vodiće tek formirana “Evropa sad”, čiji su stub dvojica ministara Vlade Zdravka Krivokapića, građanska izborna lista Preokret koju predvodi bivši poslanik Srđan Perić. Izbornu listu predao je i pokret “Svi za naš grad – dr Ivan Vuković”. U Pokretu su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Nova ljevica, Građanska inicijativa 21 maj, Demokratska unija Albanaca i Demokratska romska partija.

Demokrate će nastupiti zajedno sa Ujedinjenom Crnom Gorom i Demosom. Nosilac liste je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Demokratski front je napravio iznenađenje te je umjesto dugo najavljivanog Milana Kneževića u prvi plan stavio bivšu ministarku zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Široku koaliciju će činiti NSD, DNP, PZP, Prava CG, Slobodna CG, ali i Jugoslovenska komunistička partija.

URA će nastupiti samostalno, a predvodiće je predsjednik podgoričkog odbora i odbornik u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević.

U Podgorici samostalno nastupa i Socijalstička narodna partija koju predvodi predsjednik Odbora direktora Plantaža Nebojša Vuksanović.

UPOREĐIVANJE

Na lokalnim izborima 2018. godine DPS je nastupio sa Bošnjačkom strankom, Liberalnom partijom, Crnogorskom i Demokratskom unijom Albanaca i ta koalicija je osvojila 48.043 glasova ili 32 mandata, što im je bilo dovoljno da sami formiraju vlast.

Dvije godine kasnije na parlamentarnim izborima, što možda i nije za upoređivanje, DPS je sam imao 40.873 glasa, BS 1.405, SDP sa DEMOS-om 3.711, SD 3.469 glasača, dok je DUA 2020. na parlamentarnim izborima u Podgorici imala 69 glasova.

SD je na lokalnim izborima 2018. osvojio 5.122 glasa ili tri mandata.

URA je na prošlim izborima nastupala sa Demokratama i osvojila 26.032 glasa ili 17 mandata u lokalnom parlamentu. U koaliciji Crno na bijelo Ura je na parlamentarnim izborima dobila 10.525 glasova, a Demokrate 19.696 glasova.

DF je na izborima 2018. bio sa SNP-om osvojivši tada 12.032 glasova ili osam mandata.

Prava Crna Gora nije prošla cenzus, jer je za nju glasalo 2.399 građana Podgorice, kao ni Grupa građana Saša Mijović koji je imao 746 glasova.

Uzimajući u obzir da se od 2018. godine dosta toga promijenilo, da su se mijenjali politički partneri zbog svađa i sujeta, teško je predvidjeti kakav će rezultat biti na izborima u Glavnom gradu. Činjenica je da je koalicija okupljena oko DPS-a, u cilju što manjeg rasipanja glasova, uradila najviše. Objedinila je manje – više sve koji imaju građanski karakter, te tako dala ozbiljan zadatak u izbornoj trci ostalim konkurentima.

URA će, najvjerovatnije sa državnog nivoa pokušati da pomogne Rakčeviću da nadoknadi odlazak bivših partnera, Bečićevih Demokrata.

DF je, za razliku od 2018. godine uključio Milačića i Dajkovića, koji bi mogli da doprinesu nerasipanju glasova. Ipak, SNP će odnijeti veliki broj pristalica na svoju stranu pa je pitanje da li PRava i Slobodna Crna Gora mogu da nadomjeste tu “štetu”.

Bečić je Abazovićevu URU zamijenio partijama Miodraga Lekića i Gorana Danilovića i tako na neki način u izbornu trku ušao sa prirodnijim saveznicima, makar na papiru.

Skoro sve partije su radile istraživanja i informacije su različite od stranke do stranke. Izvjsno je da će u lokalni parlament ući pokret “Evropa sad” koji će, u najvećoj mjeri, ući u glasačko tijelo koalicije okupljene oko Demokrata. Njihov uspon osjetiće i SNP a manje DF i koalicija oko DPS-a. To će biti jedna od ključnih tačaka podgoričkih izbora.

Od novih aktera podgoričkih izbora treba izdvojiti “Preokret” sa Srđom Perićem na čelu. Prema istraživanjima, koja treba uzeti sa rezervom, Perićeva grupa građana je blizu cenzusa i ulaska u podgorički parlament.

Na lokalne izbore Podgoričani će u novim okolnostima. Zbog izdvajanja Zete, umjesto 61, ubuduće će birati 58 odbornika u Skupštini glavnog grada.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)