test

Jovanović: Amfilohije poražen na svim ključnim poljima, najteži poraz tek predstoji

Standard

20/03/2020

07:34

Protestne litije koje je u Crnoj Gori organizovala Srpska pravoslavna crkva još od decembra prošle godine, do nedavne odluke o zabrani svih okupljanja koju je Vlada donijela zbog globalne pošasti korona virusa, tipični su, kategoričan je u intervjuu za BiH “Dane“ publicista Vladimir Jovanović, pokretni politički protesti.

SPC se oštro protivi Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, prvenstveno, zbog toga što će ovaj zakon regulisati i pitanje imovine vjerskih zajednica.

Politologija, ističe Jovanović, ovakve proteste klasifikuje kao demonstracije.

“Makar ih SPC nazivala protestne litije a takve ne postoje u dogmatima istočno-pravoslavne crkve”, rekao je Jovanović.

Podsjetio je da SPC planira, koordinira i sprovodi protestne litije sa prosrpskom i proruskom opozicijom u Crnoj Gori i da to i ne krije.

“Uostalom, Amfilohije je na jednom od okupljanja uzviknuo: „Dolje Vlada”! U početku su napadali policajce i blokirali drumove. Povrijeđeno je 14 policajaca. Računali su da će izazvati kolebanja u državnoj strukturi, ali im je uzvraćeno zakonitom i selektivnom represijom. Još važnije, nakon početnih testiranja, u SPC-u su shvatili da će odgovor države Crne Gore i u eskalaciji biti proporcionalan: kako silom ne mogu ništa nekažnjeno postići, a konvencionalne vojne prijetnje iz Srbije su neosnovane, iz SPC-a su postali miroljubivi, pa sad organizuju protestne litije. Cilj je isti rušenje države Crne Gore”, smatra Jovanović, uz ocjenu da ovi protesti, ipak, nemaju perspektivu.

Komentarišući agresivne istupe poglavara SPC u Crnoj Gori mitropolita Amfilohija, on naglašava daje sve za što se Amfilohije politički zalagao propalo.

“On je i vjerski lider, što, pred Bogom i ljudima svih nacionalnosti i vjera, osobito pred nevinim dušama ubijene đece Sarajeva, samo uvećava njegovu odgovornost za strahotne posljedice zlokobnih riječi koje je izgovarao. Ali, velim, on je diletant za realnu politiku”, naglasio je Jovanović.

Govoreći o kletvama i porukama koje narodu upućuje Amfilohije, sagovornik “Dana” je ocijenio da on „širi kvazicrkvene, jeretičke i bogohulne ideje, koje nemaju dodirnih tačaka sa pravoslavljem”.

Podsjetio je i da „Crnogorci Amfilohija nijesu ni birali ni postavili za mitropolita na Cetinju krajem 1990“, već da je to uradila Beogradska patrijaršija.

“Tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski SPC-a Danilo Dajković još je bio živ, ali su mu uzeli eparhiju i dali je Amfilohiju”, naglasio je on.

Smatra da je to učinjeno jer je počinjao raspad Jugoslavije i Amfilohije je želio da utiče na prilike u Crnoj Gori, „kako bi ona ostala sluškinja Srbiji”.

“Amfilohije je usporio emancipaciju Crne Gore, naročito tokom devedesetih. Što i danas pokušava. Ipak, sagledavajući bilanse tokom posljednje tri decenije, Amfilohije je poražen na ključnim pitanjima: crnogorska nacija nije srbiziranjem nestala, opstala je i u fazi je konsolidacije; država Crna Gora je obnovila svoju nezavisnost i uspostavila multietničku demokratiju; država Crna Gora je u NATO-u i kuca na vrata EU. Najteži poraz Amfilohije će tek doživjeti: obnova kanonske i vaseljenski priznate autokefalne crkve Crne Gore”, uvjeren je Jovanović.

Upozorio je da Amfilohije, iako voli da se poredi sa Svetim Petrom Cetinjskim, je oličenje svega onoga što svetitelj nije.

“Amfilohije nije samo najobičniji eparhijski arhijerej Crkve Srbije, on je i janjičar, ovdašnji sluga Srbije, jedan u nizu onih sa tzv. Podgoričke skupštine, koji su 1918. detronizovali crnogorsku dinastiju Petroviće Njegoše”, naglasio je Jovanović.

Podršku vaseljenskog patrijarha Amfilohiju, publicista Jovanović vidi u tome što je „to postojeće stanje, takva je jurisdikcija 1922″.

“SPC je dobila tomos od Carigrada, u kojem se priznaje ujedinjenje autokefalne Crnogorske crkve sa Srpskom crkvom. Međutim, stvari se mijenjaju. Tomos iz 1922. nije sveto pismo. Na primjeru Crkve Ukrajine, koja je početkom prošle godine od Vaseljenske patrijaršije dobila tomos o autokefaliji, vidimo da su jurisdikcije pomjesnih crkava podložne reviziji”, podsjetio je on.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)