test

Krivokapić „zaboravio“ da prijavi dio porodičnih prihoda

Standard

15/01/2021

07:01

Premijer Zdravko Krivokapić naveo je nepotpune podatke u svom imovinskom kartonu u izvještaju od 29. decembra prošle godine: iako je naveo da živi u istom domaćinstvu sa trojicom sinova - Milošem, Milanom i Jovanom - nije naveo njihove prihode.



A Milan je, prema evidenciji CRPS, suvlasnik firme Altmed sa tetkom Jadrankom Vuković, dok je Miloš direktor te kompanije. Firma je, kao trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima, osnovana početkom februara prošle godine. Osnovao ju je tadašnji profesor na Mašinskom fakultetu Zdravko Krivokapić sa svastikom Jadrankom Vuković. 

Milan Krivokapić je suosnivač Altmeda postao početkom avgusta prošle godine, kad je sadašnji premijer postao nosilac liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“. Drugi Krivokapićev sin Miloš istovremeno je direktor u toj kompaniji. 

Logično je da premijer ne prijavljuje prihode dvije kćerke koje ne žive s njim, ali kako su mu sinovi – jedan suosnivač, a drugi direktor firme u kojoj je suvlasnica uspješna poslovna žena sa uspješnom biznis tradicijom od 18 godina u farmaceutskom fahu, njihov doprinos zajedničkom domaćinstvu trebalo bi da je znatan. 

Jadranka Vuković je, na primjer, u razgovoru za provladine Vijesti krajem oktobra prošle godine izjavila da je u julu 2002. počela sa jednom apotekom i dva zaposlena, a da sad ima lanac od osam apoteka u Podgorici i Budvi, sa 20 zaposlenih. Kompanija je posljednji put podnijela finansijski izvještaj za 2018. godinu, kad je prijavila 14 zaposlenih, 88,8 hiljada eura profita, milion eura prihoda i pola miliona kapitala. 

Ona je istakla da je prije 30 godina, kao najmlađi farmaceut u Crnoj Gori, a u vrijeme kad se konstituisala zdravstvena ustanova Montefarm, bila direktorica apoteka Crne Gore. 

– U to vrijeme nijesam imala više od 27 godina. Poslije sam vodila Međunarodnu humanu apoteku, a kad je taj projekat završen, opredijelila sam se za privatni posao – objasnila je ova uspješna preduzetnica. 

Njene riječi su u potpunoj koliziji sa izjavom Krivokapića datom beogradskom nedjeljniku NIN, dva mjeseca kasnije, da se niko nije mogao baviti privatnim biznisom u Crnoj Gori bez DPS-a i da nije mogao dobiti ni najobičniji papir na šalteru na kome je radio neko iz DPS-a, a o kojem je odlučivao neko iz DPS-a. 

Zanimljivo je da su članovi DF-a, konstituenta koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ krajem 2018. godine počeli da pripremaju teren za biznis Krivokapića i prozivaju kompaniju Glosarij, koja se kao i premijerov Altmed bavi uvozom ljekova na veliko, samo što ima dužu poslovnu povijest, jer je osnovana kad i Holos – u avgustu 2002. godine. 

Kako je prozivanje Glosarija učestalo, Specijalno tužilaštvo je formiralo predmet i pozvalo poslanika DF-a Nebojšu Medojevića da obrazloži tvrdnje o monopolu i vezama Glosarija sa specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem. 

Iz tog političkog saveza su saopštili da je Medojević napustio saslušanje objašnjavajući da ne mora da obrazlaže stavove iznesene na plenumu. 

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)