test

LAŽNA BRIGA ZA BUDŽET: Krivokapić seli partije iz državnih prostorija, kako bi im plaćao nove kancelarije

A. Tahirović

23/09/2021

12:12

Vlada Crne Gore je krajem avgusta donijela odluku da se iz prostorija Stare zgrade Vlade isele partije, to jest DPS, SDP i SD. Kako je navedeno u toj Odluci, partije su bez naknade koristile ovaj prostor. Međutim, parlamentarnim strankama prostor plaća država, i za to daje ogromna sredstva. Stoga će, budući da ih iseljava iz državnog objekta, Vlada ovim partijama morati da plaća neki drugi.

Ova zgrada je, kako navode u Odluci, u listu nepokretnosti upisana, bez tereta i ograničenja, kao državna svojina, a subjekt raspolaganja je Vlada Crne Gore. To znači da dugogodišnji boravak ovih partija u njoj, nije iziskivao troškove u budžetu namijenjenom za finansiranje političkih subjekata, što će se njihovim iseljenjem promijeniti.

Član 9, stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, glasi da poslovne prostorije za redovan rad parlamentarnih političkih subjekata obezbjeđuje organ zadužen za poslove imovine.

Stoga, Uprava za katastar i državnu imovinu na čijem čelu je Koča Đurišić, dužna je da parlamentarnim strankama, u ovom slučaju SDP-u i SD-u plati novi prostor, budući da DPS neće postupiti po ovoj odluci.

Član 12 ovog Zakona propisuje da:

”Troškovi redovnog rada političkih subjekata su troškovi koji proističu iz obavljanja redovnog rada, a odnose na: troškove zarada zaposlenih i troškove angažovanja stručnjaka i saradnika; poreze i doprinose; administrativne i kancelarijske troškove, uključujući troškove zakupa prostorija za rad, režijske troškove, troškove prevoza, troškove organizacije sastanaka i događaja, troškove promocije rada i ciljeva političkih subjekata između izbora, troškove međunarodnih aktivnosti političkih subjekata, troškove organizovanja obuka za članove i aktiviste političkih subjekata, troškove istraživanja javnog mnjenja, troškove za nabavku i održavanje opreme, provizije banaka i slične izdatke svojstvene redovnom radu političkih subjekata.”

Primjera radi, prema nezvaničnim informacijama, Vlada je za prostor partije Demos Miodraga Lekića, izdvajala mjesečno oko 4.500-5.000 eura. I te prostorije značajno su veće od onih u Staroj zgradi Vlade.

Podsjetimo, iz Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su da ne razmišljaju o napuštanju sadašnjih prostorija, a odluku Vlade kojom je to predviđeno smatraju revanšizmom prema opoziciji, poručivši vlastima da će im za to biti potrebno “malo više truda”.

Pojasnili su da ta stranka prostorije u staroj zgradi Vlade “nije uzurpirala niti prisvojila na bilo čiju riječ”, već da imaju trajni ugovor koji, kako ističu, posjeduju i organi Vlade. Taj ugovor, naglašavaju u DPS-u, jedino može biti raskinut sporazumno ili pred sudom.

Kako Standard saznaje, Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate namjeravaju da napuste Staru zgradu Vlade, s tim što će o zakupu novog prostora blagovremeno obavijestiti Upravu za katastar i državnu imovinu, koja će u narednom periodu obezbjeđivati sredstva za plaćanje prostora.

Izvor (naslovna fotografija):

Stara zgrada Vlade

Ostavite komentar

Komentari (0)