test

Lekić i Darmanović: Neće doći do velikog rata u Ukrajini

Standard

28/01/2022

09:18

Bivši šefovi diplomatije i ambasadori Miodrag Lekić i Srđan Darmanović smatraju da neće doći do velikog rata i eskalacije sukoba u Ukrajini.



Bivši šef diplomatije i ambasador Miodrag Lekić kaže da je uvjeren da neće biti oružanog sukoba u Ukrajini.

”Treba rasteretiti građane Crne Gore te psihoze, pri čemu se u medijimi ističe takav ishod. Nemam podatke iz svjetskih centara, ali ovo je političko propagandna borba”, kazao je Lekić.

Lekić ističe da postoji jedna logika velikih sila da šire svoj uticaj, ali i da resetuju odnosep.

”Tako da ja mislim da će doći do dogovora da se prevaziđe ova kriza. Nakon optimističkog momenta došlo je do pada, zaoštravanja i svi možemo da tumačimo ko je u pravu”, objašnjava on. 

Njegov kolega, takođe bivši šef diplomatije i ambasador Srđan Darmanović takođe smatra da do velikog rata ili eskalacije sukoba neće doći.

”Sada se došlo do eskalacije kojaje naizgled opasna, nadam se da je ipak naizgled. Putin prijeti da pokrene rat kakav nijesmo u Evropi vidjeli od 1945. godine ako mu se ne preda vrhovna vlast nad Ukrajinom i ako se međunarodni bezbjednosni, evropski poredak ne prepravo po njegovom ukusu”, kaže Darmanović.

Objašnjava da je takav scenario teoretski moguć.

”Ali mislim da je on svjestan rizika rata. Putin nije neuračunljiv čovjek, nego je svoje akcije kalibrirao prema svojim interesima”, kazao je profesor na Fakultetu političkih nauka.

Dodaje da je Putin svjetsan da bi izginulo puno ljudi, ali da ni Ukrajina sada nije bespomoćna.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Portal RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)