test

Marić: Krajnje vrijeme za dogovor o Tužilačkom savjetu

Standard

08/09/2021

20:00

Državni sekretar Ministarstva pravde Boris Marić kaže da je krajnje vrijeme da se parlamentarna većina dogovori o kompletiranju Tužilačkog savjeta. U izjavi za TVCG kaže da je to preduslov za izbor novog vd VDT-a i specijalnog državnog tužioca, uz podsjećanje da predstoji još dosta posla na konsolidovanju državnih institucija, kao preduslova prosperiteta u društvu.

Vjeruje, kako kaže, da su politički subjekti svjesni odgovornosti i tereta koji nose, te je optimista da će taj posao biti završen vrlo brzo.

Dijalog unutar parlamentarne većine o kompletiranju Tužilačkog savjeta bio je u avgustu na čekanju.

I dok pojedini predstavnici većine apeluju da taj posao ne može da čeka, posebno nakon događaja sa Cetinja, glavni akteri Demokratski front i Demokrate, se ne oglašavaju.

Iz Fronta su nezvanično za TVCG kazali da upravo zbog svega što se dešavalo u Prijestonici, očekuju da će dogovor biti postignut vrlo brzo.

Šta misle u Demokratskoj CG , danas TVCG nije uspjela da sazna, jer nijesu odgovarali na pozive i sms poruke.

Iz Ministarstva pravde, kaže državni sekretar Boris Marić, ohrabruju parlament da što prije doprinese kompletiranju Tužilačkog savjeta, jer to otvara mogućnost konsolidacije tužilačke organizacije u pravom smislu riječi. Nakon dogovora, slijedi izglasavanje u parlamentu, a potom i konstitutivna sjednica Tužilačkog savjeta.

“Na toj prvoj konstitutivnoj sjednici, nakon toga bio bi izabran v.d. VDT-a u određenoj proceduri, postoji nekoliko modaliteta. U svakom slučaju znamo kako se predlažu kandidati i na koji način bi ti kandidati bili tretirani i na kraju onaj koji dobije najviše glasova Tužilačkog savjeta bio bi v.d. VDT-a”, kazao je Marić za TVCG.

Iako je zakonska norma fleksibilna, Marić smatra da bi bilo najbolje da v.d. VDT-a bude neko iz tužilačke organizacije. Ipak, ostavlja prostor i za druga rješenja.

“Ima ozbiljnih i dobrih kandidata i van tužilačke organizacije, posebno u dijelu sudske vlasti. Da li bi neki od sudija bio spreman da se negdje, na neki način i žrtvuje da bude v.d. VDT-a, možda uz određene naznake da bi jedno tako dobro rješenje bilo verifikovano i punim mandatom vrhovnog državnog tužioca, ali to ostaje da se vidi”, navodi Marić.

U svakom slučaju, izbor novog glavnog specijalnog državnog tužioca ne mora da čeka, jer ga bira v.d. VDT-a.

Marić smatra da bi se čitav posao mogao završiti vrlo brzo. Napominje ipak da je i to prelazni period, i vjeruje da su politički subjekti, kako kaže, shvatili da je neophodno imati konsolidovanu tužilačku organizaciju.

“I da bi u tih šest mjeseci u nekim širim pregovorima mogli da dođemo do imenovanja Vrhovnog državnog tužioca, sa potrebnom većinom u parlamentu”, naveo je Marić.

Na kraju, loptica je ipak u dvorištu parlamentarne većine.

Osim Tužilačkog savjeta, predstoji i konstituisanje Sudskog savjeta, izbor sudija Ustavnog suda i potpuna konsolidacija državnih institucija.

Marić vjeruje, kako kaže, da politički subjekti shvataju odgovornost i težinu koju nose i zato je, kako zaključuje, optimista.

Izvor (naslovna fotografija):

Boris Marić

Ostavite komentar

Komentari (0)