test

Medojević za zajedničku listu, Lalević insistira na bojkotu

Standard

01/07/2020

07:39

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević i njegov potpredsjednik Marko Lalević iznijeli su u samo nekoliko dana različite ocjene o načinu na koji opozicija treba da izađe na izbore. Medojević je juče u javnoj objavi pozvao cijelu opoziciju na pregovore o zajedničkoj listi, dok je njegov potpredsjednik Marko Lalević u opozicionim Vijestima saopštio da ,,opozicija ne treba da izađe na lažne i namještene izbore“.

“Demokratski front je već javno rekao da smo spremni da poslušamo glas naroda i da formiramo jedinstvenu listu opozicije sa uglednim vanstranačkim pojedincima. Vrijeme je i da se ostale relevantne opozicione partije javno izjasne da li su za jednu listu – za pobjedu”, rekao je jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević.

Medojević je kazao da narod šalje jasnu poruku liderima opozicije: “Vrijeme je za jedinstvo! Vrijeme je za jednu listu! Vrijeme je za pomirenje i za pobjedu.”

On tvrdi da je svakim danom sve veći broj glasača DPS koji ne podržavaju, kako kaže, policijsku brutalnost.

“DPS ostaje bez ogromnog broja birača koji ne podržavaju napad na našu crkvu i hapšenje i progon mitropolita, vladika i sveštenika. Sve veći broj birača DPS se protivi političkim odlukama NKT koje su jasno usmjerene protiv litija, političkih protesta opozicije i protiv otvaranja granice sa Srbijom”, rekao je predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a.

Medojevićev stav je u suprotnosti sa mišljenjem njegovog potpredsjednika Marka Lalevića, koji je u kolumni u Vijestima 19. juna napisao da je „mnogo teško racionalno objasniti kako ikome u crnogorskoj opoziciji uopšte pada ideja da mogu učestvovati na lažnim, unaprijed namještenem i izgubljenim izborima“.

Otkud promjena stava lidera opozicionih partija, pita se Lalević, da ipak „razmišljaju“ da izađu na lažne i unaprijed izgubljene izbore?

“Pojedini analitičari tvrde da su razlog tome poslanički mandati i velika sredstva iz državnog budžeta koja dobijaju sve parlamentarne stranke. Naime, u budžetu za 2020. godinu od 7.363.042 eura opredijeljenih političkim strankama, DPS će ove godine dobiti 2,8 miliona, DF 1,2 miliona, Demokrate 800.000, SD 460.000, SDP 386.000, BS 300.000, Demos 245.000, Ura 212.000… i to samo za redovan rad stranaka.

Evo prilike za opoziciju, kako navodi Lalević, da bojkotom pokaže da im nije cilj puko budžetsko preživljavanje, poslanički mandati, te učešće na izborima gdje se unaprijed zna ko će prvi stići do cilja, a oni samo biti dekor privida demokratije.

“Zato svi moramo držati riječ, ona glasi samo: Svi u bojkot. Pustimo DPS da se udavi u sopstvenim lažima. Bojkot izbora je jedina šansa da pokažemo i vlasti i svetu da postoji ogromna većina građana koja je protiv toga da se država krade, da su građani umorni od korupcije, da Crna Gora ne zaslužuje vlast kakvu ima, da postoji veliki broj ljudi koji se ne može kupiti ni uceniti, da ogroma većina građane odbija da bude ponižena i prevarena, da opozicija može da se ujedini bar oko toga da ne bude saučesnik u lažnim izborima”, napisao je Lalević.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)