test

Medoks: Promjena sastava Vlade i interesa može uticati na saradnju

Standard

03/11/2021

22:32

Saradnja sa Crnom Gorom se zasniva na zajedničkim vrijednostima i interesima. Ako se sastav Vlade promijeni, a promijene se vrijednosti i interesi, to bi moglo uticati na to koliko bi bila širina naše saradnje, kazala je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks, u emisiji Fokus na TVCG, odgovarajući na pitanje da li podržava ulazak lidera Demokratskog fronta u Vladu.

Ona je kazala da je važno da Vlada može da funkcioniše uz podršku koalicionih partnera, posebno u kontestu reformi koje su neophodne Crnoj Gori.

“Unutrašnji razgovori koji se vode su upravo na fonu te namjere i prilika postoji”, kazala je Medoks i dodala da ukoliko većina poslanika želi nove izbore, onda je to indikacija šta želi biračko tijelo.

Istakla je da je mnogo toga potrebno uraditi na putu ka EU.

“Crna Gora je postalo politički dinamičko društvo. Pokazali ste da se politička moć može promijeniti, ali je evidentno da ste ušli u novu političku eru, gdje imate brojna mišljenja unutar vladajuće koalicije. Politički subjekti samim tim postaju odgovorniji jer moraju impresionirati glasače”, rekla je Medoks.

Kada je riječ o opoziciji, kazala je da svakodnevno vidi kako preispituje odluke i namjere vladajuće koalicije i da je upravo to zadatak opozicionih partija.

“To me podsjeća na političku situaciju koju možete vidjeti u Ujedinjenom kraljevstvu i u svakoj drugoj demokratskoj državi. U Velikoj Britaniji postoje primjeri, a to bih voljela da vidim i ovdje, gdje se pozicija i opozicija približavaju jedni drugima, sarađuju i diskutuju o važnom pitanjima. To je potrebno vidjeti i u Crnoj Gori, diskusiju i glasanje o stvarima koje će Crnu Goru pogurati naprijed, kao što su reforme i pristupanje Evrospkoj uniji”, navela je britanska ambasadorka.

Navela je da je evidenta polarizacija društva, kao i polarizacija u domenu politike.

“Šteta što je tako. Zemlja prolazi kroz period tranzicije, političkih promjena gdje čujemo brojna mišljenja u Skupštini i svakodnevnoj politici. Potrebno je neko vrijeme da takav sistem postane prijemčiv i, tako reći, normalan, u svakodnevnom diskursu”, rekla je Medoks.

Istakla je da je teško doći do dogovora kada se ima više različitih mišljenja, ali da ne treba odustajati.

“Partije treba da nađu konsenzus. Rješenje je politički dijalog. Rezolucija o Srebrenici pokazuje da je moguće da se partije okupe oko neke teme i usaglase”, kazala je britanska ambasadorka.

Ona je poručila da političke partije ne treba da se plaše da će izgedati slabo ako prevaziđu određene političke i partijske principe i da će političatri koji upravo prevaziđu te podjele biti atraktivniji biračkom tijelu.

Izvor (naslovna fotografija):

Karen Medoks

Ostavite komentar

Komentari (0)