Milatović: Društvo ne smije ćutati na vršnjačko nasilje, svaka žrtva je poraz svih nas

Crnogorsku javnost je juče potresla priča o tome da dvanaestogodišnja djevojčica iz Bara u školi, gotovo svakodnevno, trpi vršnjačko nasilje, poručila je predsjednica Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović.

“Postavlja se pitanje do koje tačke pomračenja svijesti smo došli kad o ovoj i ovakvoj temi danas na sav glas ne govore svi društveno odgovorni pojedinci i organizacije koje su svoj rad stavile u službu napretka ovog društva”, navela je ona.

Da li su dnevno-politička prepucavanja i borbe za sitne interese, navodi Milatović, postale toliko važne da nam se “pred nosom odigravaju nečije stvarnosti koje bole do brutalnosti, a mi ih ne vidimo”?

“Ko je zakazao, pa danas u vremenu koje svi kite epitetima savremenosti, modernosti, urbanosti, i dalje razgovaramo o vinovnicima različitih vrsta nasilja koji prolaze gotovo pa nekažnjeno? U okvirima porodice dijete raste i razvija se, prolazi kroz prvobitne procese vaspitanja i edukacije koji se kasnije nadgrađuju u školi. Da li su škole u Crnoj Gori zaista dorasle zadatku da budu vaspitno-obrazovne ustanove u pravom smislu te riječi? Da li se u tim ustanovama uistinu hijerarhijski, sistemski i suštinski bavimo vaspitavanjem novih generacija? Da li su to mjesta koja bi trebalo da budu centar bezbrižnosti za svu djecu?”, pita Milatović.

Podatak da svako treće dijete u Crnoj Gori odnosno 28 odsto mladih uzrasta od 12 do 17 godina, prema njenim riječima, “za sebe kaže da je žrtva vršnjačkog nasilja je jedan od najvećih poraza crnogorskog društva”.

“Ova je informacija crveni alarm, jer dok škole i institucije u zemlji ćute, dijete samo na svojim leđima nosi teret diskriminacije koju doživljava”, konstatovala je Milatović.

Poručuje da Savjet mladih te partije pokrenuće mehanizma podizanja svijesti o toj temi.

“U krajnjem, Savjet mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore poziva cijelu društvenu zajednicu, počev od roditelja, prosvjetnih i socijalnih radnika, škola i institucija, nevladinih organizacija i političkih partija da zajedničkim snagama pokrenemo sve mehanizme podizanja svijesti o važnosti borbe protiv nasilja, te da se izborimo za društvo u kojem će se svako dijete u Crnoj Gori osjećati sigurno i zaštićeno”, zaključila je Milatović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Dukaj sa Eskobarom u Stejt Dipartmentu: Jačanje sistema sajber...

Ministar javne uprave, mr Marash Dukaj, sastao se danas, u Stejt Dipartmentu, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za...

Popović: Abortus BIRN-a

BIRN je, konačno, odlučio da novinarka Kaćuša Krsmanović i građanska aktivistkinja Tijana Lopičić više nijesu baš neke...

Milionska prevara – Beransko “Agropolimlje” pod lupom tužilaštva

"Šta je sa drugim preduzećima koja su nastala iz ovog jednog, velikog preduzeća, ne znam”, rekao je...

Bilčik: CG u dubokoj ustavnoj krizi, potrebni vanredni izbori

"To nije istinska politička vlada. Crna Gora trenutno nema političku vladu i mora da je ima. Zemlja...

Direktor FBI: Kineska vlada kontroliše TikTok, to bi trebalo...

Vrej y je rekao da je FBI zabrinut da su Kinezi imali mogućnost da kontrolišu algoritam preporuka...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare