test

Ministarstvo javne uprave: Prilikom utvrđivanja dnevnog reda na sjednici Podgorice nije povrijeđen Zakon

Standard

27/03/2020

16:21

Ministarstvo javne uprave dostavilo je danas Službi Skupštine Glavnog grada obavještenje u kome se konstatuje da prilikom utvrđivanja dnevnog reda na sjednici Skupštine Glavnog grada koja je održana 24. februara 2020. godine nije povrijeđen Zakon o lokalnoj samoupravi i Poslovnik Skupštine.

Podsjćaju iz Uprave Podgorice, da su se predsjednik kluba odbornika Demokrata, predsjednik kluba odbornika Demokratskog  fronta, predsjednik kluba odbornika  Podgorička UraPravo na grad i odbornici Socijalističke narodne partije Bogdan Božović i Radmila Čagarović prethodno obratili Ministarstvu javne uprave zbog navodnih nezakonitosti prilikom održavanja navedene sjednice.

U obavještenju Ministarstva javne uprave se između ostalog navodi:     

“Na pitanje da li je došlo do povrede odredba Zakona o lokalnoj samoupravi koje se odnose na razrešenje predsjednika opština odnosno gradonačelnika ističemo da je odredbom člana 62 Zakona o lokalnoj samoupravu predviđeno da Skupština može razriješiti predsjednika opštine odnosno gradonačelnika u slučajevima ako u propisanom roku ne predloži budžet i završni račun budžeta, ne obezbijedi sprovođenje strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao i strateških dokumenata od državnog značaja, ne podnese godišnji izvještaj o svom radu i radu organa i službi i ne izvršava sudske odluke i da predlog za razrešenje može podnijeti najmanje jedna trećina odbornika”, navodi se u saopštenju.

Iz navedene odredbe jasno proizilazi da samo u slučaju prekoračenja propisanog roka za predlaganje budžeta i završnog računa budžeta, kao i nepodnošenje godišnjeg Izvještaja o radu može biti razlog za razrešenje predsjednika opštine odnosno grdonačelnika i samo nedonošenjem Strateškog plana nije utvrđeno kao razlog za razrešenje predsjednika opštine odnosno gradonačelnika, obzirom da je donošenje istog u isključivoj nadležnosti Skupštine, a u smislu člana 62 Zakona o lokalnoj samoupravi obaveza predjsednika opštine odnosno gradonačelnika kao izvršnog organa je samo da obezbjeđuje sprovođenje Strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao i strateških dokumenata od državnog značaja.

Dodaju da u odnosu na pitanje da li se odbornici mogu spriječiti da raspravljaju i odlučuju o prijedlozima koje saglasno zakonu, statutu i poslovniku predlažu Skupštini, na način što se prilikom utvrđivanja dnevnog reda voljom odborničke većine te tačke skinu sa dnevnoga reda, odredbama čl. 67, 68 i 69 Poslovnika Skupštine Glavnog grada utvrđen je način i postupak utvrđivanja dnevnog reda, način odlučivanja Skupštine o svakom prijedlogu za izmjenu dnevnog reda i način odlučivanja dnevnog reda u cijelini.

“Imajući u vidu navedeno i polazeći od navedenih odredbi Poslovnika Skupštine Glavnog grada Ministarstvo javne uprave cijeni da su odbornici u postupku utvrđivanja dnevnog reda na pomenutoj sjednici, postupali u skladu sa  aktom Skupštine kojim se uređuju pitanja načina utvrđivanja dnevnog reda”, navodi s eu saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)