test

Mitrić: Nema dogovora oko Tužilačkog savjeta, sačekati jesenje zasijedanje Skupštine

Standard

01/08/2021

21:12

Bivši sudija Ustavnog suda i profesor Pravnog fakulteta Blagota Mitrić smatra da vladajuća koalicija neće uspjeti da postigne dogovor u vezi sa izborom članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.



“Mislim da je nemoguće doći do dogovora. Kod njih u okviru parlamenta postoji dvostruki sukob političkih intresa. Između opozicije i vlasti to je prirodno i normalno, jer se bore za različite stvari. Ali ne pamtim da u je u parlemaentarnoj praksi Evrope u posljednjih 30 godina, da u okviru vladajuće koalicije postoji sukob intresa. Konkretno između Demokratskog frona i Demokrata. Mislim da u tom grmu leži zec”, kazao je Mitrić.

Odbor za politički sistem saslušao je 13 kandidata za članove Tužilačkog savjeta, od kojih su najveću podršku dobili advokati Siniša GazivodaMiloš Vuksanović i Filip Jovović. Dogovor nije postignut jer se Demokrate i Demokratski front nisu usaglasile oko podrške Nikoli Bulatoviću, koji je svojevremeno bio branilac jednom od lidera DF-a Andrije Mandića u predmetu “Državni udar”.

Varedna sjednica Skupštine na kojoj bi mogao da bude izabran dio Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, može da se održi najranije 16. avgusta, s obzirom da to da predstavnici parlamentarne većine do isteka redovne sjednice 31. jula u ponoć, nisu uspjeli da postignu dogovor oko konačne liste kandidata.

Prije eventualnog održavanja sjednice, neophodno je da resorni Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrd ikonačnu listu kandidata za Tužilački savjet, koju bi dostavio plenumu.

Mitrić da je na mjestu Bečića, kaže, ne bi o tom mjestu raspravljao na vanrednoj sjednici, već sačekao jesenje zasijedanje.

“Oni su na vrijeme donijeli tužilačke zakone i tu su nova rješenja, a oni čekaju zadnji dan da biraju Tužilački savjet, a nemaju saglasnost. Protiv toga sam da se te kapitalen odluke donose na vanrednom zacijedanju”, kazao je Mitrić.

Da ne treba žuriti, podjeća Mitrić, upozorili su i međunarodni partneri. Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber saopštio je da mi imenovanja neposredno prije ljetnje pauze ugrozila postizanje šireg dvotrećeinskog konsenzusa za danje imenovanje u pravosuđu.

Šefica delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je kazala da je konstruktivni dijalog put ka imenovanju nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova iz redova uglednih pravnika i NVO sektora.

“Nećemo na vrat na nos da sastavljamo Tužilački savjet, a nemamo saglasnost- osnovni preduslov da bi se izabrali najbolji”, kaže Mitrić i ističe da je do sad isto tako bilo, te da je ova Vlada nastavila praksu stare, a borili se navodno protiv svega toga.

“Ne možemo da biramo organe prema političkoj pripadnosti, već moramo da biramo najbolje”, kazao je Mitrić i zaključuje da pošto Crna Gora teži članstvu u EU, preporuke Evrope trebalo bi da budu imperativ.

Izvor: TVCG
Izvor (naslovna fotografija):

Blagota MItrić

Ostavite komentar

Komentari (0)