test

MVP: Čvrst motiv da se posumnja u korektnost medijskog prenošenja riječi Lajčaka

Standard

31/12/2021

20:21

U današnjoj štampi objavljen je intervju sa Specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom, u kojem je prenesena ocjena da je za brži napredak Crne Gore ka EU potreban veći stepen političkog jedinstva oko ključnih reformi i snažnija zastupljenost interesa države ka tom cilju u Briselu. Izražavajući slaganje sa rečenim, podsjećamo da su reforme i politički dijalog prioriteti o kojima smo tokom brojnih susreta razgovarali, navodi se u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova.



Ipak, kako ističu, zabrinjava sumnja da citiranje sagovornika od strane lista Pobjeda nije u potpunosti korektno.

“Razočaravajuće je ako se ispostavi da se bilo putem naslova ili spretnom zamjenom riječi „štimaju“ poruke onih čije riječi znače puno za ubrzano učlanjenje Crne Gore u EU. Konkretno, postoji čvrst motiv da sumnjamo u navodnu izjavu da EU želi da Crna Gora “ponovo dobije” proevropsku Vladu sa većinskom podrškom u parlamentu. Ako je Lajčak rekao, u šta smo uvjereni, da želi da naša država “ima” proevropsku izvršnu vlast, to je sasvim prirodna izjava i želja svih zvaničnika EU koji podržavaju naš evropski put. Ovim putem želimo ukazati da igra riječima znači puno”, navode u MVP-u.

Istina je da, kako dodaju, kada je riječ o svim razmijenjenim utiscima tokom prethodnog perioda, možemo govoriti samo o zahvalnosti svim partnerima iz EU za podstrek da se ogromna podrška građana za što skorije članstvo u Uniji pretoči u reformski zamajac. Zato, kažu, izražavaju zadovoljstvo što u Novu godinu ulazimo sa više ispunjenih obećanja datih građanima u tom pogledu.

“Prvo, nedavna skupštinska zasijedanja na kojima je postignuta široka saglasnost oko ključnih koraka ka Evropskom putu dokaz je sposobnosti Crne Gore da okupi političke snage kojima je stalo do evropske perspektive u širi front i garant ubrzanja reformi u korist građana i bez obzira na međupartijske razlike ili njihov parlamentarni status. Usvajanje inovativnog i programskog budžeta za 2022. godinu na prijedlog Vlade uključilo je i čitav niz zakona kojima program ekonomskih reformi „Evropa sad“ postaje realnost i kojim se ekonomski model države približava evropskom, a životni standard građana podiže bez presedana. Imenovanjem članova Tužilačkog savjeta koji su pobrali i podršku izvan parlamentarne većine takođe se pokazao kapacitet da se odgovori na ključne preporuke EK iz oblasti vladavine prava”, piše u reagovanju MVP-a.

Napominju da je trebalo vremena, ali da “smo svi zajedno pokazali da se oko dobrih rješenja možemo usuglasiti u interesu građana i neka nas ovi primjeri ohrabre da na sličan način osiguramo napredak i u preostalim zadacima.”

“Konačno, nijedna Vlada do sada nije odgovaranju na preporuke iz Izvještaja EK za 2021. godinu pristupila na odgovorniji i sistematičniji način od aktuelne – uz pomoć Akcionog plana za adresiranje preporuka iz Izvještaja, danonoćno se staramo da sljedeći izještaj bude jedan od najpovoljnijih za Crnu Goru. Članstvo u EU je strateški prioritet svih nas. Ono nije samo spoljnopolitički cilj, već i dobitna formula svih naših unutarpolitičkih strijemljenja”, kažu iz resora Đorđa Radulovića.

Zato se Ministarstvo vanjskih poslova pridružuje pozivima svim akterima da sve razlike ustuknu pred ostvarenjem ovog cilja. Očekuju da svi politički činioci u dijalog o predstojećim koracima ka članstvu uđu u dobroj vjeri i sa ovim načelom u vidu.

“Drugo, u pogledu vidljivosti Crne Gore u Briselu, takođe u Novu godinu ulazimo sa Ambasadorom na čelu Misije čijom se akreditacijom sredinom decembra okončao skoro dvogodišnji interval bez šefa Misije Crne Gore pri EU. Ovim napretkom dokazujemo svi skupa da je moguće doći do dogovora o imenovanju uprkos političkim razlikama i, uz kadrovsko jačanje Misije koje je u toku, osiguravamo mnogo jače prisustvo Crne Gore u EU institucijama”, naglašeno je u reagovanju.

Takođe, dodaje se, ono sada sistemski raste i u digitalnoj sferi kao i u širem ekosistemu evropske politike.

“Ako tome dodamo diplomatsku ofanzivu u vidu veoma sadržajnih pet ministarskih i jedne premijerske posjete Briselu samo od ljeta naovamo, kao i uspješnu Međuvladinu konferenciju koja je dovela do novog razumijevanja oko prioritetnih reformi u oblasti vladavine prava, možemo zakoračiti u 2022. godinu optimistični i sigurni da je višegodišnje zatišje koje je dobronamjerno konstatovano u predmetnom intervjuu stvar prošlosti. U nadi da ćemo svi zajedno u Novoj godini dati sve od sebe za ostvarenje cilja, svim građanima želimo miran i radostan doček 2022. godine”, zaključuje se u reagovanju MVP-a.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)