test

Nakon povlačenja Burića, Radulović: Jedini pravni izlaz objavljivanje novog oglasa za VDT

Standard

19/07/2022

07:37

Odluka skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da saslušavaju kandidate koje nije predložio Tužilački savjet i najava da se eventualno Skupština izjašnjava o tim kandidatima za VDT-a, predstavljaju improvizaciju suprotnu zakonu, ocijenio je za Pobjedu advokat Veselin Radulović, saradnik Akcije za ljudska prava (HRA), koji je i autor opširnog izvještaja o radu tužilaštva iz novembra prošle godine te organizacije.



Tužilački savjet je, na osnovu konkursa za izbor VDT-a, raspisanog u junu prošle godine, a nakon intervjuisanja četvoro prijavljenih kandidata, 30. jula 2021. godine Skupštini dostavio prijedlog da tada aktuelni v.d. VDT-a Dražen Burić bude izabran na tu funkciju. Osim Burića, tada su se na oglas javili i sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša, advokat Aleksandar Kovačević i službenik Uprave policije Vladimir Delević.

OBESMIŠLJAVANJE

Predsjedavajući Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica je juče, nakon što je Burić povukao svoju kandidaturu ocjenjujući da je izbor za VDT-a u potpunosti obesmišljen, najavio da se nakon što Odbor obavijesti Skupštinu otvara pravni prostor da to radno tijelo sasluša preostalo troje kandidata.

– Kako bismo zaštitili prava svih prijavljenih kandidata, pored Burića imaju još tri kandidata, najracionalniji put je da o povlačenju prijave obavijestimo Skupštinu, kako bi se pravno otvorio prostor da saslušamo preostala tri kandidata. To je pravni izlaz iz ove situacije – kazao je Koprivica.

On je objasno da bi se na taj način „u drugom krugu aktivirao deblokirajući mehanizam tropetinske većine“ u plenumu. Ovaj pristup jednoglasno je usvojen od prisutnih sedam članova Odbora, troje predstavnika DF-a i po jednog predstavnika Demokrata, CIVIS-a, SNP-a i DPS-a.

Međutim, ono što je predsjedavajući, a članovi prihvatili, nazvao „pravnim izlaskom iz situacije“, advokat Veselin Radulović u izjavi za Pobjedu ocjenjuje kao nastavak neodgovornog odnosa političara prema ovom veoma važnom pitanju.

NEODGOVORNA IMPROVIZACIJA

Kako kaže, postupak izbora VDT-a jasno je utvrđen odredbama Zakona o Državnom tužilaštvu koji propisuje javno oglašavanje i omogućavanje zainteresovanim licima da u roku od 15 dana Tužilačkom savjetu podnesu prijave sa dokazima o ispunjavanju uslova za izbor vrhovnog državnog tužioca.

– Nakon toga Tužilački savjet sačinjava listu kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor vrhovnog državnog tužioca i dostavlja je na mišljenje proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, koja za svakog kandidata daje obrazloženo mišljenje u roku od osam dana – objašnjava Radulović.

Prema njegovim riječima, na osnovu mišljenja proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva i obavljenog intervjua, Tužilački savjet sa liste kandidata utvrđuje obrazloženi prijedlog za izbor VDT-a i dostavlja ga Skupštini.

– Dakle, Skupština ne može birati VDT-a bez obrazloženog prijedloga Tužilačkog savjeta, a kako tog prijedloga sada nema, jer je gdin Burić odustao od kandidature, jedini pravni izlaz iz ove situacije je objavljivanje novog oglasa i sprovođenje procedure propisane zakonom – poručuje Radulović.

Zato, smatra Radulović, odluka skupštinskog odbora predstavlja nastavak neodgovornog odnosa političara prema ovom veoma važnom pitanju, nakon što se godinu nijesu izjašnjavali o prijedlogu koji im je dostavio Tužilački savjet.

– Ovakva neodgovornost i improvizacija dodatno mogu prolongirati postupak izbora VDT-a – zaključio je Radulović.

POVLAČENJE KANDIDATURE

Burić, koji je juče trebalo da bude saslušan na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, obavijestio je to radno tijelo da povlači prijavu na javni poziv Tužilačkog savjeta ,,kako bi uvažene poslanike i sebe poštedio bespotrebnog

iscrpljivanja kroz sprovođenje procedure saslušanja pred Odborom, a samo radi zadovoljenja forme“.

– Nakon više od 30 godina provedenih u državnotužilačkoj organizaciji i obavljanja poslova državnog tužioca na svim instancama Državnog tužilaštva, prijedlog ranijeg sastava Tužilačkog savjeta da budem izabran na funkciju VDT-a čini mi veliku čast, ali i priznanje za moj dosadašnji odgovoran i profesionalan rad – naveo je Burić u izjavi o povlačenju dostavljenoj Odboru.

On je podsjetio da je prijedlog Tužilačkog savjeta upućen Skupštini Crne Gore još krajem jula prošle godine.

– U tom periodu Skupština, koja je saglasno odredbama člana 135 Ustava Crne Gore, nadležna za izbor VDT-a nije sprovela Ustavom predviđenu proceduru, niti su poslanici imali priliku da se izjašnjavaju o utvrđenom prijedlogu – kazao je Burić.

On je rekao da, imajući u vidu poruke poslate prethodnih nedjelja, kroz izjave određenih poslanika – članova Odbora u vezi sa izborom VDT-a, cijeni da je predstojeća skupštinska procedura povodom dostavljanog prijedloga Tužilačkog savjeta za njegov izbor u potpunosti obesmišljena, jer je ishod tog postupka već najavljen.

– Više puta su poslanici iz različitih poslaničkih klubova ovaj prijedlog javno karakterisali kao prepreku i odugovlačenje na putu postizanja „političkog dogovora“ za izbor VDT-a čime su jasno iznijeli stav da je za njih odlučivanje o dostavljenom prijedlogu bespredmetno i da predstavlja gubljenje vremena do raspisivanja novog javnog poziva – naveo je Burić.

On je naveo da ostaje ponosan na činjenicu što je prijedlog da bude izabran na čelnu funkciju državnotužilačke organizacije dat od strane kako državnih tužilaca, tako i uglednih pravnika – dva univerzitetska profesora, bivšeg VDT-a i bivšeg sudije Vrhovnog suda Crne Gore, koji su eminentni, uvaženi i priznati pravni stručnjaci.

Burić je poručio da je izbor VDT-a u najkraćem mogućem roku od neprocjenjivog značaja kako za državnotužilačku organizaciju, tako i za državu Crnu Goru, na njenom putu učvršćivanja vladavine prava i evropskih integracija.

Marović: Završiti imenovanja u pravosuđu do kraja septembra

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović juče je na sjednici Vlade predstavljajući informaciju o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kazala da je neophodno da se ključni ljudi u pravosuđu imenuju do kraja proljećnog zasijedanja ili do kraja septembra.

– Poruka sa sjednice Savjeta EU i sa sastanaka sa našim predstavnicima je da mi možemo dobiti završna mjerila do kraja ove godine. Sa završnim mjerilima ulazimo u završnu fazu pregovora. Možda jeste ambiciozno da ih do kraja godine dobijemo, ali nije neizvodljivo. Bila ova vlada u tehničkom ili punom mandatu nema opravdanja, treba svako da radi svoj posao – istakla je Marović.

Ministar pravde Marko Kovač najavio je da će do kraja radne grupe završiti rad u izradi ključnih zakonskih tekstova u okviru poglavlja 23 (Krivični zakonik, Zakon o krivičnom postupku), a formirana je radna grupa koja će se bavi analizom racionalizacije pravosudne mreže.

Premijer Dritan Abazović apelovao je na poslanike da koliko je moguće ubrzaju izbor nosilaca pravosudnih funkcija i članova Sudskog savjeta, ističući da je optimista da do kraja mjeseca možemo dobiti rezultat makar za jednu od tri tačke.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)