test

Nastavljena saslušanja: Pred Ustavnim odborom danas tri kandidata; Maslenjak saslušavana tri sata, Kordić dala pauzu

Standard

24/01/2023

12:19

U toku je sjednica Ustavnog odbora na kojoj će biti saslušana još tri kandidata za sudije Ustavnog suda i to: Sanja Maslenjak, Jelena Ružičić i Momirka Tešić.





Sanja Maslenjak koju prvu saslušavaju, istakla je da je završila Pravni faklultet. Pprvo radno angažovanje joj je bilo u Privrednom sudu.

“Direktno sam sarađivala sa OEBS-om, učestvovala sam u izdradi strategije međunarodne saradnje, radila sam aktivnosti kao lokalni ekspert.. Licencirani sam trener trenera od EU za poslove vladavine prava. Na meni je da opravdam da li sam zavrijedila da budem licencirani trener trenera. Polaznik sam brojnih obuka kako CG upravlja finansijama i finansijskim sredstvima iz IPA fondova. Mi smo primjeri dobre prakse od strane OEBS-a, i dobili smo priznanje za to, zbog čega smo prepoznati kao lider dobre prakse. Karakterisitčno je da smo mi bili uzor i ponos. Crna Gora toliko može, a sad je pitanje kako ćemo da izađemo iz ekonomskih i socijalnih uslova u kom se nalazimo”, poručila je Maslenjak. 

Predjsendik države ne može da ima samo protokolarnu funkciju.

Poslanika DF-a Dragana Bojovića zanimalo je kakav je stav Maslenjak,  da li predsjednik , ko god on bio, može da ne da mandat nikome, po Ustavu Crne Gore.

Maslanjak je kazala da predsjednik države ne može da ima samo protokolarnu funkciju.

“On sprovodi kontrolnu i upravnu, i odlučuje. Svaka odluka, posebno odluka predsjednika, mora da bude u skladu sa postupanjem koji mu dozvoljava Ustav. Vlast se zasniva na kontroli i ravnoteži.Ovlašćenja predsjednika nisu u punom kapacitetu shvaćeni, da institut predsjednika države ima snagu. Predsjednik države ima jaču snagu od predsjednika Vlade, tu političku snagu mu daju neposredni izbori, jer mu građani daju povjerenje, i ta snaga je na istom nivou kao i snaga zakonodavnog organa Skupštine”, odgovorila je ona.

Svaka odluka, posebno one koje donosi predsjednik, mora da bude u skladu sa postupanjem koje mu dozvoljava Ustav. 

U konkrentoj stvari, kaže ona, predsjednik ima diskreciona ovlašćenja.

“On odlučuje kome će da da mandat, a kome ne, ali mora da obrazloži svoju odluku”, navela je Maslenjak. 

Bojović je kazao da njemu aktuelni predsjednik države nije šef, te da je došlo do “zbrke”, jer ne živimo u predsjedničkom sistemu već u sistemu parlamentarne demokrtaije, gdje dominantnu ulogu ima demokratija. 

“Vrlo je važno da u toj kohabitaciji ne dođe do blokade sistema. Postoje procedure na koji način će se uspostaviti Vlada, ali predsjednik države ne može da blokira sistem, nema to pravo po Ustavu. Vrlo mi je bitno da naglasim da za mene predsjednik države nije šef”, naveo je Bojović. 

Poslanica DF-a Jovanka Bogavac je nastup Maslenjak ocijenila kao energičnim i samouvjerenim.

Zamjerila je Maslenjak što ne koristi rodno senzitivni jezik kazavši da je bila “trener” a ne “trenerica”, te dodala da joj zamjera što ne odgovara konkretno na pitanja.

Maslenjak kaže da ne može da mijenja svoj sertifikat koji je označen kao trener. Smatra da smo svi jednaki.

Poslanica DF-a Suada Zoronjić pitala je Maslenjak da li misli da građani trpe zbog toga što nemamo funkcionalan Ustavni sud?

“Kako da se građanima povrati izgubljeno povjerenje u ovu instituciju”, upitala je Zoronjić. 

Maslenjak kaže da je US glavni zaštitnik prava i sloboda građna Crne Gore.

“Ne možemo biti zadovoljni samim funkcionisanjem US, ali nije samo problem u njemu već se radi o sistemskom problemu u samom funkcionisanju ustavno-pravnog sistema”.

Jovanku Laličić iz DPS-a zanimalo je kako Maslenjak reaguje na rad pod stresom.

Maslenjak odgovara da je sve stres ako je u pitanju nešto što je značajno za državu.

“Državni službenik nema pravo na grešku. Sistem je složen i krut. Za upravljanje stresom je razgovor. Mi smo urušili sistem državne i javne uprave na najniži mogući nivo, uz prećutnu saglasnost EU mi smo urušili sistem Javne urave”.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović pitao je Maslenjak kako će se odnijeti prema Temeljnom ugovoru.

Maslenjak kaže da je inicijativa njena i da stoji iza nje.

“Treba razmotriti da li je temeljni ugovor u skladu sa SPC i pravom. Kad se sve ovo dešavalo, mene je zanimalo šta se ovo dešava u našoj državi i ko je odgovoran, kakvi su procesi i problemi, jer moramo da stojim svijetlog obraza pred građanima. Konkretno, ja sam krenula u istraživački dio koji sadrži elemente istraživačkog dijela – ovdje se radi o Ustavu iz 1905. U knjaževini Crnoj Gori, naša Crkva je autokefalna. Ako budem izabrana za sudiju US moja odluka će biti u skaladu sa ustavnim i konvecijskim pravima, jer me povrijeđuje da građani budu podijeljeni”.

Moma Koprivicu iz Demokrata zanimalo je da li je Maslenjak član političke partije i od kada.

Maslenjak kaže da dolazi kao profesionalac i da joj članska karta nije potrebna.

“Od 2004. sam član DPS-a, na moje veliko zadovoljstvo mogu to reći. Dala sam doprinos za sticanje države što ne znači da ne puštujem i one koji su drugačije mislili. Ustavni sud nije politički sud. Ja nemam namjeru nikome da se pravdam po pitanju bilo čega. Izvolite, diskvalifikujte me po osnovu ovog dijela. To je lično pitanje, koje zadire u moju ličnost. Ponosim se zbog svega što sam uradila za ovu državu”, navela je Maslenjak. 

Poslanik DF-a Milun Zogović poručio je da ne zamjera kandidatima koji jasno i prinicipijelno izražavaju svoj stav, te da smatra određenim kvalitetom samo priznanje da se iskreno pripada nekoj političkoj partiji. 

“To ne treba ni na koji način da diskvalifikuje bilo kog kandidata, i profesionalizam je jedini reper za kvalifikacije prilikom izbora svo četvoro kandidata za sudije US”, rekao je Zogović. 

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja kazao je da podržava Maslenjak u tome što  pripada jednoj političkoj strani, čime je, kako navodi,  pokazala da je odvažna i hrabra. 

Sjednicu možete pratiti UŽIVO na našem portalu.

Ostavite komentar

Komentari (0)